ISPARTA'DA BAHARATÇI ALIM GÜCÜNÜ DİKKAT ÇEKTİ

Isparta'da baharatçı alım gücünü dikkat çekti

18 Mayıs 2025 Pazar 13:03

Haber/Gamze HAN - Isparta’da 29 yıldır semt pazarlarında baharatçı olan Yalçın Demir (53), artan fiyatlar ve azalan alım gücüne dikkat çekti.

Baharat fiyatlarının özellikle döviz kuru ve üretim azlığı nedeniyle yükseldiğini belirten Demir, vatandaşların artık çok az miktarda ürün alabildiğini söyledi.

Demir, açıklamasında; “Pazar pazar dolaşarak satışları gerçekleştiriyorum. Vatandaşın kullandığı temel çeşitler karabiber, kimyon, pul biber, sumak, kekik oluyor. Bunun yanında zencefil zerdeçal da sağlığa iyi geliyor ve kullanılıyor. Yazın baharat kullanımında düşüş yaşanıyor. Karabiber, kimyon, pul biber gibi baharatlar bünyeyi daha dinç tutarak dirençli hale getiriyor ve bu sebeple kışın daha çok tercih ediliyor. Pasta malzemeleri olarak pudra şekeri, Hindistan Cevizi ve Antep Fıstığı ezmesi gibi türler de kullanılıyor. Tatlı kategorilerinde kullanıldığı için yazın daha çok tüketiliyor. Karabiberin 3-4 ay önceki kilo fiyatı 400-500 bandındaydı. Karabiber yurtdışından geliyor ve doların yükselmesi de fiyatları etkiliyor. Türkiye’de yetişmiyor ve Brazilya’dan geliyor. Bu etkilenmeye bağlı olarak şu anda karabiberin perakende satışı 600 liradır. Pul biber yerinde sayıyor. Fakat yeni ürünlerde fiyatların yükseleceğini söylüyor. Üretim az, işçilik fazla ve havaların da soğuk gitmesiyle ürün veriminde düşüş yaşanıyor. Bu da pul biber fiyatının önümüzdeki zamanlarda yükseliş bekliyoruz. Özellikle 8-9. aylarda bekliyoruz. Çünkü Kahramanmaraş'ta, Gaziantep’te geçen yıl ki verim yok deniyor. Mutlaka artış yaşanacaktır. Benim 2-3 yıl önceki fiyatlarımla olan satışlar çok daha iyiydi. Şu anda satışlarımız çok düşük. Yıllık bir ton biber satıyorsam bu şu an 300-400 kiloya düştü. Vatandaş yarım kilo alacağına 100-200 gram alıyor. Milletin gelir düzeyi de az. Alım gücü azaldığı için satın alım da çok azalmış vaziyettedir. Kimyonda da bu yıl üretim az olmuş. Kimyonda da bu yıl fiyat artışı bekliyoruz. Özellikle sumakta son 1 aydır yükselmeler başladı. Sumakta da bu yıl kıtlık mevcut. Yükselmeler buna bağlı olarak fiyatlar 300-350 liradır. Geçen sene ise 200 liradır. Üretimsizlik mevcuttur ve hava şartları bu konuda çok etkilidir. Üretici vatandaş yaptığı masrafın karşılığının alamadığını söylüyor. Bu sebeple başka bir ürüne geçiş yapılıyor. Eskiden Afyon’da çok etkin bir şekilde kimyon ekilirdi. Fakat üretimde yapılan masraflardan sonra istenilen kazanç sağlanamayınca kimyon ekilen arazi fesh ediliyor. Tohum bazında daha verimli olan üretimler yapılıyor. Bu sebeple de üretim düşüyor ve talep birikiyor bu da fiyatların artışına neden oluyor. Fiyatlardan ben de hiç memnun değilim sermaye yetmiyor. Ürünün birisine para bağlıyoruz diğerine verecek para kalmıyor. Satarken de vatandaşa fiyat sunuyoruz elimizden geldiğine yardımcı da olmaya çalışıyoruz. Fakat yine de işin içinden çıkılmıyor vatandaş da alamamaktadır” diye konuştu.

DİĞER HABERLER