ISPARTA'NIN YEMEKLERİ SUNULACAK

Isparta'nın yemekleri sunulacak

20 Mayıs 2024 Pazartesi 17:33

Türk Mutfağının sahip olduğu değerler konusunda farkındalık yaratmak, bu alanda markalaşmak, bu zenginliği yurtiçi ve yurt dışında tanıtmak amacıyla her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türk Mutfağı Haftası kutlanmaktadır.    

Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Türk Mutfağı Haftasının bu yılki ana teması; Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Sağlıklı, Geleneksel ve Atıksızdır.

Türk Mutfağı binlerce yıllık bir kültüre sahiptir. Her yemek farklı bir gelenekten doğar. Farklı bölgelerde benzer yemeklerin yapıldığına rastlasak da her yemeğin o yöreye özgü bir dokunuşu, onu farklı kılan bir hikayesi vardır.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle, Türk mutfağının birbirinden lezzetli, sağlıklı, geleneksel ve atıksız reçeteleri öne çıkarılırken, bu yıl yurt dışında, tarih, kültür ve doğanın bir buluşması olan Ege lezzetleri, yurt içinde ise 81 ilinin coğrafi işaretli ürünleriyle hazırlanan lezzetler tanıtılacaktır.

Isparta’nın coğrafi işaretli ürün sayısı her geçen gün artmakta olup, toplamda 19 tane coğrafi işaretli ürünümüzden 11 tanesi Isparta Mutfağı ile ilgilidir.

Isparta Kabune Pilavı, Senirkent Banağı, Senirkent Samsa Tatlısı, Senirkent Üzüm Pekmezi, Uluborlu Banağı, Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreği ve Yalvaç Hamursuzu MAHREÇ işaretli ürünlerimizdir.

Gelendost Çaltı Sarımsağı, Isparta Elması, Senirkent Dimrit Üzümü ve Uluborlu Kirazı ise MENŞE işaretli ürünlerimizdir.

Türk Mutfağı haftası kapsamında;

21.05.2024 Salı günü Meydan AVM’de, saat 10.00’da Türk Mutfağı Haftası açılış programı ardından Isparta geleneksel ürünleri ile kahvaltı ikramı, saat 17.00’de “Dünden Bugüne Türk Mutfağı ve Isparta Mutfak Kültürü” konulu panel, ardından çakal helvası ikramı ve gün boyunca Isparta Coğrafi İşaretli Ürünler Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilecektir.   

22.05.2024 Çarşamba günü 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda, 10.00-13.00 saatleri arasında mutfak atölyesi çalışmaları ve atölye yemekleri ikramı ile Isparta Coğrafi İşaretli Ürünler Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilecektir.     

23.05.2024 Perşembe günü IYAŞ AVM’de, saat 13.30’da irmik helvası ikramı olacaktır.

Hafta boyunca Mustafa Kaçıkoç Anadolu Lisesi, Ülkü Ortaokulu ile Gül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Zeynep Banu SEYDİM tarafından Türk Mutfağı ve Coğrafi İşaretli Ürünler Konulu Konferanslar verilecektir.

DİĞER HABERLER