ISPARTA'DA MÜZİSYEN İSYAN ETTİ

Isparta'da müzisyen isyan etti

09 Şubat 2025 Pazar 13:26

HABER/GAMZE HAN- Isparta’da 35 yıldır müzisyen olan Mustafa Sivri (48), müzik sektöründe hem çalışma koşullarının hem de sektöre olan ilginin büyük değişimlere uğradığını söyledi.

Müzisyenlerin düğün sezonunda eskiden 70-80 iş yaparken şimdi 3 ayda sadece 20 iş yapabildiklerini ve sektördeki haksız rekabet nedeniyle gelir kaybı yaşadıklarını söyledi. 

Sivri, açıklamasında; “Baba mesleği olarak başladığım darbuka, zurna, saz ve davul gibi enstrümanları halen icra etmeye devam ediyorum. Müzik sektöründe, hem çalışma koşulları hem de sektöre olan ilgi büyük değişimlere uğradı. Eskiden iş çok daha iyiydi, ancak şu anda sektördeki zayıflama var. Vergiye tabi çalışanlar için işler daha zor çünkü vergisiz çalışanlar, işlerini daha ucuza yaparak piyasada haksız rekabet yaratıyor. Örneğin, biz 5-10 bin liraya verdiğimiz bir işi, vergisiz çalışan 4 bin liraya yapabiliyor, bu da bizim ekmeğimize mani oluyor. Bugün, müzik sektörü bilgisayar sistemlerine dönmüş durumda; müzik öğrenmek ya da enstrüman çalmak isteyenler neredeyse yok. Eskiden 3-5 enstrüman çalan bir müzisyen varken, şu an sadece bir davul çalan ve ucuz ses sistemleri kullanan insanlar düğünler, asker eğlenceleri ve kına gecelerinde çıkıyor. Sanayi esnafı, berberler veya başka bir meslek grubu bu işe ek iş olarak yapıyor. Ancak bu meslek aslında ek iş olarak yapılmamalıdır. Maalesef müzisyenlere ait bir oda ya da dernek de bulunmuyor. Isparta'da bu işi yapan yaklaşık 600-700 kişi var, ancak bunların yalnızca 5-10’u vergi levhası olan profesyonel çalışanlar. Geriye kalanlar ise serbest piyasa çalışarak, vergi ödemeden sektöre dahil olmaktadırlar. Davulun ana rolü ritimde olup, ritim olmazsa müzikte eksik olur. Bizim mesleğimiz biraz tecrübe gerektiriyor şimdi ise, bir iki ses sistemi alıp tek başına canlı yayın yapan kişiler vardır. Eskiden Isparta’da birkaç enstrümanla bir ekip halinde çalardık, ancak artık bu fırsatlar kalmadı. Gençler arasında eskiye göre biraz gelişme olsa da, insanlar bugün para kazanmanın peşinde ve sanat yapma derdinde değiller. Eskiden, bir davulcu ya da darbukacı müzik girdiğinde şarkı çalmaya başladığı an ritmi tutturmak zorundaydı. Isparta’da müzik potansiyeli zayıf. Yazın düğün sezonu başladığında, eskiden 70-80 iş yaparken, şimdi 3 ayda sadece 20 iş yapabiliyoruz. Yanımızda biri çalıştığında, bir saati Bin 500 liraya geliyor. Şu anda, sektördeki zorluklar ve değişen çalışma koşulları biz müzisyenler için büyük bir engel oluşturuyor bunlar bizim mesleğimizin zor yanlarıdır. Benim dükkanım 20 yıldır faaliyette, vergimi ödüyorum ancak vergisiz çalışanların önüne geçilmesi için maliye, belediye ve valilikten vergisiz çalışanların denetlenmesini talep ediyorum” dedi.

DİĞER HABERLER