Isparta'nın tek çinili camisi
Isparta'da yapımı 1700'lü yıllara dayanan Kavaklı Camii'nin geçmişten günümüze 4 ismi bulunuyor. Isparta'nın tek çinili camii olma özelliğini taşıyan Kavaklı Camii'nin hikayesini İl Müftü Yardımcısı Halil Taş anlattı
Kaymakkapı Meydanı'nda bulunan ve 1782-83 yıllarında inşa edilen, yapımında ise çini süslemesi kullanılan Kavaklı Camii'nin tarihi özelliklerini gün yüzüne çıkarıyoruz.
Peygamber, Kavaklı, Çinili ve Abdi Paşa Camii isimleri ile bilinen ve tarihi yapısıyla dikkat çeken camiinin yapımında o dönem Kütahya'dan getirilen çinilerle süsleme yapıldı. İl Müftü Yardımcısı Taş, kentin tarihindeki bu önemli yapıtı işte bu sözlerle anlattı.
Taş açıklamalarında; ''Kavaklı Camii Anadolu Kazaskeri Abdi Paşa tarafından 1782-83 yıllarında yaptırıldı. Rivayete göre Abdi Paşa rüyasında peygamberi görüyor ve peygamber bir camii yapmasını söylüyor. Bunun üzerine eskiden kavakların bulunduğu Kaymakkapı Meydanı'nın civarına camiiyi inşa edildi. Abdi paşa, camiiye Kütahya'dan çiniler getirtip camii süslemesinde kullandı. Bu sebeple camii çinili adıyla anılmaya başlandı. O zamanlarda camiiyi görüpte hayran olanların, 1 çini parçası için 1 altın vermeye hazır oldukları söylenirdi. Ayrıca Kavaklı Camii'sinde Beratlı Sakal-ı Şerif bulunuyor. Kadir Gecesi gibi önemli günlerde Sakal-ı Şerif namazdan sonra cemaate gösteriliyor.'' dedi
KAVAKLI CAMİİ'SİNİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Camii 1832, 1879, 1888, 1914 ve 1950 yıllarında onarım görmüştür. Kare planlı, ahşap tavanlı ve üstte kırma çatıyla örtülüdür.Çatı giriş ekseninde üçgen alınlıklıdır. Camiinin kuzeyinde son cemaat yeri, kuzeybatı köşesinde bir minaresi vardır. Ana eksende tek giriş kapısı yer alır. Cephe kuzeyinde mihrabiyelerile bunların çevresinde yoğunlaşan 18. yüzyıl Kütahya çinileri bu cephede önemli süslemeyi oluşturur. Ayrca doğu ve batı cephelerinde birer tali giriş açıklığı vardır.
HABER/ ALİ RIZA CESUR