Isparta Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeleri, yurtiçi iş gezileri kapsamında Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ettiler. Ispartanın sanayisi, tarımı ve gelişen sektörleri hakkında bilgiler vererek Konya hakkında da bilgiler aldılar.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, yurtiçi iş gezileri kapsamında Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları ziyaret ettiler. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğrimen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette, heyet önce Konya Sanayi Odasını ziyaret etti. Ardından heyet Konya Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları gezerek bilgiler aldılar.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Kadir Büyükkara ve meclis üyelerinin ağırladığı Isparta heyetine Konya hakkında bilgiler verildi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükçü, Isparta ile Konyanın kardeş şehir olduğunu ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Konya sanayisi ve ilin yapısı hakkında bilgiler veren Kütükçü şunları anlattı:
ISPARTA İLE KARDEŞİZ
Konya, tarımın yanı sıra, artık dünyada sanayici kimliğiyle de tanınıyor. Isparta ise İç Anadolunun Akdenize açılan kapısı konumunda. İnşallah şehirlerimizi, bölgemizi el birliğiyle kalkındırarak, daha güçlü yarınlara hazırlayacağız. Görüşmemizde komşu illeri ziyaret etme kararı aldığınızı ve Konyadan başlayacağınızı öğrenmek bizleri çok memnun etti. Biz Isparta ile kardeşiz ve sizin bu ziyaretinizde kardeşliğimizin en büyük nişanesi. Konya, Orta Anadolunun en önemli şehirlerinden biri, Isparta İç Anadolu ile Akdenizin köprüsü. Konya ise Anadolunun Merkezi. Tarihimizin kültürümüzün çok önemli merkezlerinden biri. Milletimizin manevi hayatında çok önemli bir yer tutan Hz. Mevlana Celalettin Ruminin beldesi. Türkiyenin tahıl ambarı, buğday deposu. İnşallah Konya Ovası Sulama projesinden sonra sulu tarımı da kısmen göreceğiz. Konya Organize Sanayi Bölgesinde yeni açacağımız 5. Genişleme bölgesi ile yaklaşık 23 milyon m2 alana ulaşacağız. 500e yakın fabrikamız faal durumda. 5. Bölgeyi açtığımızda 750yi bulacağız. Çok geniş alanı olan bir sanayi yapısına sahibiz.
ISPARTAYA DESTEĞE HAZIRIZ
Kendi memleketimizin insanın şehrimize yatırım yapmakla ilgili sıkıntısı yok. Ancak şehirler ulusal ve uluslararası sanayici alabilirlerse çok başarılı olabiliyorlar. Marmara havasına sıkışmış olan sanayinin Anadoluya kaydırılması bir mecburiyet oldu. Biz Konya olarak ulusal ve uluslararası yatırımcıları çekmeye çalışıyoruz. Isparta da Konyaya çok benzeyen bir yapıya sahip. Şehirlerimizin ulusal ve uluslararası yatırım almaları halinde sanayi kültürümüzün çıtasının, tarım toplumundan sanayi toplumuna geliş sürecinin daha sağlıklı ve daha başarılı olacağını düşünüyoruz.
Isparta ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirten Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükçü, Ispartaya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını samimiyetle ifade etti.
ISPARTA-KONYA BÖLÜNMÜŞ YOLU
İKİ İLİN İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta sanayisi, tarımı ve turizmi hakkında bilgiler verdi. Ispartanın gelişmeye açık bir şehir olduğunu anlatan Başdeğirmen, Isparta ile Konyanın ilişkilerinin geliştirilmesi ve ulaşım kolaylığı sağlanması açısından Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükçüden Isparta- Konya Bölünmüş Yolunun yapılması konusunda da kendi çalışmalarına destek istedi. Konyanın sanayisiyle, tarımıyla Ispartaya yol gösterecek önemli şehirler arasında yer aldığını belirten Başdeğirmen, şu bilgileri verdi:
Isparta, sanayi olarak çok geliştiremediğimiz, tarım ve hizmet sektöründe ilerleme katetmiş, turizm yeni yeni gelişen bir ilimiz. Konya her yönüyle bize örnek olmuş bir komşu ilimiz. Bizim en büyük olumsuz yanımız, Isparta-Konya arası bölünmüş yolumuzun olmaması. İki ilin ticareti ve birbirine olan bağının güçlenmesi açısından bu yolun yapılmasını istiyoruz. Sizlerden de gereken desteği vermenizi istiyoruz. Konya bugün en büyük yüzölçümüne sahip, sanayi başkenti olarak gördüğümüz gelişmiş bir ilimiz. Buradaki sanayiyi görmek, şehirleşmeyi görmek bizi gururlandırıyor ve örnek oluyor. Bize yol göstermenize ihtiyacımız var. Isparta sanayide gelişemedi ama tarım ve hizmet sektörü ve turizmi ile gelişmekte olan bir ilimiz. Isparta tarımının en önemli ürünleri arasında elma geliyor. Ancak bunu değerlendirme manasında başarılı değiliz. Mutlaka ihracat çalışması yapılması gerekiyor. Elmanın desteklenmesi, ihracat destekleri konusunda Bakanlıklar nezdinde çalışmalar yapıyoruz. Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65i ilimizden karşılanıyor, ancak bunu katma değere çevirmekte zorlanıyoruz. Güldeki KDV oranının yüzde 18den yüzde 1e düşürülmesi ve ilimize Akredite bir laboratuar kurulması konularında çalışmalar yapıyoruz. Sizin de bu konularda TOBBdaki konumunuz dolayısıyla bize destek vereceğinizi umuyoruz. İlimizde uluslararası nitelikte bir Havaalanımız var. Organize Sanayi Bölgemizi geliştirmek için çabalıyoruz. Üniversitemiz genç bir üniversite olmasına rağmen 65 bin nüfusu ile Türkiyenin parlayan yıldızı halinde. İlimize katkıları çok büyük. Yaşatan ve Yaşanılan marka şehir olmak için çabalarımız en üst seviyelerde devam ediyor. Ancak bu bir anda olmuyor, sizlerin tecrübesine ve desteklerine ihtiyacımız var. TOBB ve Hükümetimizden isteklerimiz de sizlerden manevi destek bekliyoruz. Konya ile Isparta eski yıllarda çok önemli ticaretler yapmış iki ilimiz. Bundan sonra da bu geleneğin yeniden hayata geçirilerek sürmesini istiyoruz.
Ardından ITSO heyeti, Konya Sanayi Odası yöneticilerinin refakatinde Konya Organize Sanayi Bölgesindeki önemli firmaları ziyaret ederek bilgiler aldılar. Buradan sonra ITSO heyeti, Mevlana Kültür Merkezinde sema gösterisi izledi ve Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, İnce Minare Müzesi, İstiklal Harbi Şehitleri Müzesi ile Silleyi gezdi.