ISPARTA YENİ SANAYİ SİTESİ ŞEHİR DIŞINA TAŞINIYOR

ISPARTA YENİ SANAYİ SİTESİ ŞEHİR DIŞINA TAŞINIYOR

08 Temmuz 2017 Cumartesi 14:08

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi kapsamında bazı sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması uygulaması çerçevesinde ilk etapta 10 sanayi sitesinin taşınacağını açıkladı. Şehir merkezinde bulunan ve taşınması planlanan sanayi siteleri Isparta, Kastamonu,Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Sivas, Bursa ve Tokat'ta bulunuyor. Aralarında Samsun'un da bulunduğu sanayi sitelerinin taşınması, bakanlık tarafından yapılacak çalıştay sonrasında belli olacak.

TÜRKİYE’DE 858 SANAYİ SİTESİ VAR

Özlü, Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında,Türkiye'de aktif toplam 858 sanayi sitesi bulunduğunu, bu sitelerde yaklaşık 212 bin 141 iş yeri ve 1 milyon 63 bin çalışan olduğunu söyledi. Bu çalışanların, imalat sanayinde çalışanların yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geldiğini ifade eden Özlü, bu anlamda sanayi sitelerinin Türk sanayisinin önemli bölümünü oluşturduğunu dile getirdi. 1

35'İ ŞEHİR İÇİNDE

Özlü, Bakanlığın son bir yıldaki çalışmaları sonucunda,sanayi sitelerindeki sanayicilerin daha geniş iş yerlerinde üretim yapabilmeleri amacıyla bu iş yerlerinin şehrin dışında makul mesafedeki geniş alanlara taşınmasını öngördüklerini söyledi. Özlü, "Bu çalışmanın belli ayakları var. İlk aşamada sanayi sitelerimizin envanterini çıkardık. İkinci aşamada yerleşim yeri alanları içinde kalan sanayi sitelerimizin belirlenmesi çalışmasını yürüttük. Yaklaşık 858 sanayi sitemizin 135'i şehir içinde.Bunların taşınmasının uygun olacağına karar verdik" diye konuştu.

MALİYETLER KREDİLENDİRİLECEK

Taşınması uygun görülen 135 sanayi sitesinden öncelikle taşınması gerekenleri de belirlediklerini dile getiren Özlü, öncelikli tarafların mülk sahipleri olduğunu ifade etti. Bakanlık olarak site yöneticileri, valiler ve diğer yetkililer arasında koordinasyon görevini yürüteceklerini ve finansal destek sağlayacaklarını anlatan Özlü, bu anlamda taşınması öngörülen sanayi sitelerinin altyapı, üst yapı ve arsa edinim maliyetleri dahil olmak üzere bütün maliyetlerini kredilendireceklerini söyledi.

DİĞERLERİ İÇİN ÇALIŞTAY YAPILACAK

Uygulama kapsamındaki 9 ilde bulunan (Isparta, Kastamonu,Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Sivas, Bursa ve Tokat) 10 sanayi sitesinde 6 bin 181 iş yeri, 40 bin çalışan bulunduğunu belirten Özlü, arazi temininin yaklaşık maliyetinin de 280 milyon lira olduğunu kaydetti. Diğer 135 sanayi sitesinin tamamının ne kadar sürede taşınacağının çalıştay da elde edilecek verilerle tespit edileceğini dile getiren Özlü, boşaltılacak alanlara ne olacağının ilgili belediyeler, valilik ve mülkiyet sahiplerinin ortak kararıyla belirleneceğini bildirdi.

 

 

DİĞER HABERLER