Ispartalılara Osmanlı Türkçesi öğretiyor
Isparta Müftülüğü ve Halk Eğitim Merkezi'nde 'Osmanlı Türkçesi' dili öğrenme kursu veren ve birçok eseri günümüz Türkçesine çeviren Faruk Gündüz, Osmanlı Türkçesini öğrenmenin kültürel yönden faydalarından bahsetti.
Osmanlıcanın Arap harflerinden oluştuğunu ve günümüz Türkçesinde pek bir farkın olmadığını dile getiren Gündüz, ifadelerinde; “Osmanlı Türkçesi, Batı Oğuzca’sı ve Türkiye Türkçesi gibi farklı adlarla anılan Osmanlı Türkçesi diye tabir edilen bir yazı dilidir. Yoksa İngilizce veya Almanca gibi yabancı dil olarak bildiğimiz bir konuşma dili değildir. Osmanlı Türkçesi, Arap harfleriyle yazılan ve okunan öz Türkçe’den başka bir şey değildir. Osmanlı Türkçesi Arap harfleri kullanılarak yazılan bin yıllık bir yazı dilimizdir. Arapçada 29 harf vardır. Arap harfleri ve Fars harfleri ile harmanlanan Osmanlı Türkçesinde 36 harf vardır. Biz bugün elmaya elma deyince herkes anlıyor. Bundan 500 yıl önce de anlaşılıyordu. Sadece eskiye nazaran kullandığımız alfabe farklıdır. Biz Arap alfabesini kullanarak sağdan sola doğru Türkçe kelimeleri yazmaya Osmanlı Türkçesi diyoruz. Ayrıca Osmanlı Türkçesinde da mana soldan sağa doğru anlaşılır. Latin alfabesinde ise soldan sağa doğru yazılıyor. Osmanlı Türkçesi zor değildir. Eskiden kullandığımız kelimeleri şimdi kullanmadığımız için zor geliyor, öğrenemiyoruz. Osmanlı Türkçesini okuyup anlamak ciddi bir iştir. Size katacağı faydaları çoktur” şeklinde konuştu.
GÜNDELİK OLARAK KULLANDIĞIMIZ TÜRKÇE KELİMELERİN SAYISI DÜŞTÜ
Gündelik hayatta kullandığımız Türkçe kelimelerin artık kullanılmadığına ve dilde yozlaşma olduğuna dikkat çeken Gündüz; “Dilimize yabancı kelimelerin girmesiyle birlikte Türkçe de kullanılan kelimeler azaldı. Bu da anlam karmaşasına neden oluyor. Bugün öğretmenin muallim, öğrencinin de talebe ile aynı anlama geldiğini anlamayacak noktaya geldik. Halbuki ne kadar çok Türkçe ile konuşursak, kelime ve anlam haznemiz o denli gelişir. Osmanlı Türkçesini öğrenmek bir insanın kültürel gelişimine katkı sağlar. Bakış açısını genişletir. Ufkunu açar. Osmanlı Türkçesini öğrettiğimiz kişilerin ufkunun açıldığını görüyoruz. Öğrenmek isteyen arkadaşlarımıza kurslarımızda hizmet vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. (Ali Rıza Cesur)