ISPARTA’NIN İLK ERGOTERAPİ MERKEZİ UMUT OLUYOR

Isparta’nın ilk Ergoterapi Merkezi umut oluyor

09 Şubat 2024 Cuma 12:31

Isparta’nın ilk ve tek Ergoterapi Merkezinin Kurucusu olan Neşenur Orhan, “Neşeli Ergoterapi” de hizmet veriyor.
Neşenur Orhan, ilk ve ortaöğretimini Isparta’da tamamladı. Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümü mezunu olan Neşenur Orhan, kurucusu olduğu Neşeli Ergoterapide bebek, çocuk ve yetişkinlere yönelik terapi hizmetleri veriyor.


ERGOTERAPİ VE ERGOTERAPİST NEDİR?


Ergoterapist Neşenur Orhan, Ergoterapinin ne olduğunu ve Ergoterapistlerin ne yaptığı hakkında bilgi verdi.
Neşenur Orhan, açıklamasında; Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktiviteler ile sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezi bir sağlık mesleğidir. Ergoterapistler bireylerin bağımsızlıklarını, topluma katılımını ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla çeşitli terapötik yöntemleri kullanırlar. Kendine bakım, iş ve üretici aktiviteler, oyun ve serbest zaman aktiviteleri vb. alanlarda problem yaşayan tüm bireyler ergoterapiden yararlanabilir. Ergoterapistler, doğuştan gelen ya da sonradan gelişen fiziksel, psikolojik, bilişsel, duygusal, sosyal, duyusal vb. alanlarda problem yaşayan her yaştan bireyin veya sağlıklı bireylerin daha kaliteli bir hayat sürmelerini ve yaşam kalitelerini artırmaya yardımcı olur” şeklinde konuştu.


GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ERGOTERAPİ İHTİYAÇTIR


Şu anda kliniğinde daha çok çocuklara yönelik programlar yürüttüğünü ifade eden Neşenur Orhan, günümüz dünyasında çocuklar için ergoterapinin artık bir ihtiyaç olduğunu tanısı olsun ya da olmasın her çocuğun ergoterapiye gerek duyabileceğini söyledi. Neşenur Orhan, açıklamasında; “Çocuklarda normal gelişimi etkileyebilecek duyusal, motor, bilişsel, psikolojik ve sosyal faktörleri objektif testler ile değerlendirip çocuk özelinde müdahale programı oluşturuyorum” dedi.


BEBEK, ÇOCUK VE YETİŞKİNLERE YÖNELİK BİRÇOK ALANDA HİZMET VERİYOR


Ergoterapist Neşenur Orhan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duyu bütünleme ve otizm gibi birçok çalışma alanının olduğunu söyledi.
Neşenur Orhan, çalışma alanları hakkında şu şekilde konuştu; “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duyu bütünleme, otizm, beslenme problemleri(katı gıdaya geçişte problem-seçici beslenme), down sendromu, serebral palsi, davranış problemleri, disleksi, riskli bebekler, gelişim geriliği, nörogelişimsel bozukluklar, hemipleji, travmatik beyin hasarı, gelişimsel koordinasyon bozukluğu, az gören rehabilitasyonu, genetik hastalıklar, el rehabilitasyonu, bilişsel rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, hidrosefali, mikrosefali, kas hastalıkları, ince ve kaba motor fonksiyon bozuklukları, uyku problemleri(uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmede problemler),yaşına uygun oyun oynamada problemler çalışma alanlarımın içinde yer alıyor. Bunun yanı sıra çocuğunuzda diş fırçalamada, saç kestirmede problemler, sese, dokunmaya, tatmaya, ışığa ve harekete karşı aşırı ilgi ya da kaçışın olması, kucaklanmayı sevmeme, bez değiştirirken rahatsız hissetme, kaldırımdan inerken korkma, sağ sol ayırt etmede problem, sürekli hareket etme isteği, tehlike algısının olmaması, bir aktiviteyi yaparken ne kadar güç uygulayacağında karar verememe, iletişim etkileşim problemleri, yaşıtlarına uygun beceri gösterememek, karmaşık komutları anlayamamak, vücudun iki tarafını kullanılması gerektiren aktivitelerde zorluk çekmek(bisiklete binmek, yüzmek vb.) sıralı işlerde bir işi sırasına göre yapamamak, postüral denge ayarlamaları yaparken zorlanmak, makas kullanmada, ayakkabı bağlamada , kalem tutmada problem yaşamak, zıplamayı, sallanmayı ve ayaklarının yerden kesilmesini çok sevme ya da hiç sevmeme ve el göz koordinasyonu problemleri çalışma alanlarım arasında yer alıyor” dedi.
AİLE, ÇOCUK VE TERAPİST İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI
Neşenur Orhan, Terapinin üç ayağının olduğunu aile, çocuk ve terapistin iş birliği içinde olması gerektiğinin altını çizdi ve çocuğun ergoterapiye ne kadar erken başlarsa o kadar fayda göreceğini belirtti. Ergoterapistlerin çalışma yelpazesinin çok geniş olduğunu sadece çocuklarla çalışmadıklarını ifade eden Neşenur Orhan; “Ergoterapistler el rehabilitasyonu, psikiyatrik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, bilişsel rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon ve birçok alanda çalışabilirler. El rehabilitasyonunda, sinir yaralanmaları, sinir sıkışmaları, inmeden(felçten) kaynaklanan üst ekstremite problemleri, beyin travması, duyu -his kaybı sonucu el ve el bileği fonksiyonlarının etkilendiği durumlarda el rehabilitasyonu uygulanır. Bilişsel rehabilitasyon travmatik beyin hasarı, demans,otizm,serabral palsi gibi hastalarda uygulanabilir. Doğuştan ya da sonradan oluşan bilişsel sorunlar, ergoterapist tarafından değerlendirilir. Hastaya uygun bilişsel becerileri destekleyici aktiviteleri içeren tedavi programı oluşturulur ve uygulanır. Bu uygulamalar sayesinde bireyin hafıza, dikkat ve iletişim becerilerinin artırılması hedeflenir.

Adres: Modernevler Mahallesi 102. Cadde No: 104 Daire:7 (Barida Otel Karşısı) ISPARTA/MERKEZ İletişim: 0 534 920 86 97
Web: neseliergoterapi.com
Instagram: isparta.ergoterapist
Mail: neseliergoterapi@gmail.com

DİĞER HABERLER