KÖYLÜ ÜRETMEZSE ŞEHİRLİ DOĞAL ÜRÜN BULAMAZ

Köylü üretmezse şehirli doğal ürün bulamaz

20 Temmuz 2025 Pazar 12:37

Haber/Kübra Kevser KARATAŞ - Isparta’da 10 yıldır pazarcılık yapan Süleyman Zorlu, organik ürünlere ilginin azaldığını, köy pazarına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Eskiden pazarın daha canlı olduğunu söyleyen Zorlu, köy garajı ve hastanenin taşınmasının işleri olumsuz etkilediğini vurguladı. Zorlu; “Daha önce inşaat işindeydim. Hastalanınca o işi yapamaz hale geldim. Köyden yumurta, süt, tereyağı, kaymak gibi ürünleri getirip köy pazarında satıyorum. Vatandaşlar bu pazarda her aradığını bulabiliyor. Rahmetli Hasan Balaban döneminde pazar çok kalabalık olurdu. İnsanlar yoğunluktan geçemezdi. Ama şimdi Isparta Oteli’nin yıkılacağı söylentisi nedeniyle vatandaş pazara gelmiyor. Oysa biz buradayız, üretmeye ve satmaya devam ediyoruz” dedi. 

‘Peynirimi kendim yapıyorum, kaya tuzu kullanıyorum’ diyen Zorlu, pazarcılığın hem sağlıklı ürün sunduğunu hem de üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturduğunu söyledi.

“Organik ürün makinelerde yapılmaz. Süt tozundan yoğurt yapıyorlar, ne kadar sağlıklı olabilir ki? Ama dağda otlayan hayvanın sütü vitaminli olur. Gençlere bu işi tavsiye ediyorum. Keşke daha önce başlasaydım. Bu işin yoruculuğu yok, bereketi çoktur. Ankara, Alanya, İstanbul, İzmir gibi şehirlerden müşterilerim var. Sarımsak mesela, Gelendost Çaltı’da yetişiyor. Kökü aromalıdır, ağzı yakar. Market ürünleriyle bizim ürünler arasında çok fark var. Vatandaş memnun olursa biz de daha çok üretim yaparız 4 tane 2,5 kiloluk süt getirdim, ikisini sattım, ikisi elimde kaldı. Daha çok satış yaparsam üretime daha çok heveslenirim” diye konuştu.

Kış aylarında zor şartlar altında çalıştıklarını belirten Zorlu, altyapı taleplerini dile getirdi.

“Kışın burada hasta oluyoruz. Esnaf, bir ürün satacağım diye akşama kadar soğukta bekliyor. Eğer kulübemiz, elektriğimiz olsa ısınırız. Ateş yakıyoruz ama duman çıkıyor diye çevreden şikayet geliyor” şeklinde konuştu. 

Zorlu, artan maliyetlerin hem üreticiyi hem tüketiciyi zorladığını söyledi.

“Pahalılıktan dolayı gramajlar düştü. Eskiden 20-30 liraya sattığımız eriğin kilosu şimdi 250 lira. İnsanlar artık yarım kilo alıyor. Ben hayatımda 500 liraya kiraz satıldığını görmemiştim, bu yıl gördük. Ürün az olduğu için fiyat arttı ama bazıları da fırsatçılık yapıyor. Bu biraz vicdan meselesidir” dedi.

DİĞER HABERLER