Doğru tanı ve tedavi ile kontrol mümkün
Isparta Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Figen Aslantaş, astım hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Astımın, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle gelişen ve hava yolu duvarında daralmaya yol açan kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Dr. Aslantaş, hastalığın erken tanı ve uygun tedaviyle kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Uzm. Dr. Aslantaş, astımın başlıca belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi ve tekrarlayan öksürük atakları hastalığın en sık görülen bulgularıdır.” Tanının, hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi ve solunum fonksiyon testleri ile konulduğunu vurgulayan Aslantaş, özellikle geriye dönüşümlü hava yolu darlığının gösterilmesinin tanı açısından önemli olduğunu ifade etti.
İlaçlar doğru teknikle kullanılmalı
Astım tedavisinde en önemli unsurun, hastalığın ağırlığına uygun ilaç tedavisi olduğunu belirten Aslantaş, “Tedavinin etkin olabilmesi için hastanın ilaçları önerilen teknikle ve düzenli olarak kullanması gerekiyor. Astım tetikleyicilerinden uzak durmak, eşlik eden hastalıkların tedavisi de büyük önem taşıyor,” dedi.
Ulusal ve uluslararası astım tedavi rehberlerinde yer alan en önemli değişikliğe de dikkat çeken Dr. Aslantaş, “Artık nefes açıcı ilaçların tek başına kullanılması önerilmiyor. Asıl tedavi edici ilaç olan inhaler kortizon ile birlikte kullanılması gerekiyor,” diyerek düzenli tedaviyle astımlı bireylerin günlük yaşamlarına normal şekilde devam edebileceğini söyledi.
Astım kontrolü için yaşam tarzı önemli
Astım kontrolünün güçleşmesine neden olan etkenleri de sıralayan Dr. Aslantaş, şunları söyledi: “İlaçların yanlış kullanımı, sigara dumanı, alerjenler, enfeksiyonlar ve kimyasallar, hastalığın kontrolünü zorlaştırıyor. Yapılan araştırmalar, ilaçların düzenli kullanımı, sigarayı bırakma, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve temiz hava solumanın astım kontrolünü kolaylaştırdığını göstermektedir.”
Dr. Aslantaş, astım hastalarının düzenli takip altında olması, tetikleyici faktörlerin belirlenip önlenmesi ve bilinçli tedaviyle yaşam kalitelerinin korunabileceğini vurguladı.