SDÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK

SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Türkiye’de Bir İlk

17 Mayıs 2024 Cuma 13:45

Süleyman Demirel Üniversitesi, diş hekimliği alanında Türkiye’de bir ilke imza attı. Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Yıldırım tarafından görme engelli bireylerin ağız ve diş sağlığına katkı sağlayacak proje geliştirildi. 

"Görme Engelli Yetişkin Bireylerde Sesli Yönlendirme, Braille ve Dokunsal Modelli Eğitimlerin Ağız Sağlığı ve Yaşam Kalitesine Etkisi" başlıklı proje, TUBİTAK 4008- Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 

Proje ile görme engelli bireylerin ağız sağlığı durumu tespit edilecek; Braille, dokunsal ve işitsel materyaller oluşturularak ağız, diş sağlığı eğitim modeli hazırlanacak. Bu eğitim sonucunda görme engellilerin ağız sağlığına yönelik farkındalıkları geliştirilecek. Bu proje, Isparta şehir merkezinde yaşayan tam ve kısmi görme engelli bireylere uygulanacak. Görme engelli bireylere sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle ulaşılacak.

Proje ekibinde uzman olarak Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim elemanlarından Doç. Dr. S. Levent Zorluoğlu, Öğretim Görevlisi Hasibe Taşkın, Arş. Gör. Esra Seden Navruz; eğitmen olarak ise Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi M. Egemen Aydemir ve Medeniyet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Kırboyun Tipi, sağlık personeli olarak da Hemşire Sultan Uysal görev alacak. 

Proje Türkiye çapında 618 başvuru içinden seçilerek desteklenmeye değer görüldü.

DİĞER HABERLER