MONORAY GELİYOR!

Isparta Belediyesi şehir içi demir yolu ulaşım çeşitlerinden biri olan monoray sistemini hayata geçirmek için çalışmalara başlıyor. Proje hayata geçtiği takdirde Kaymakkapı Meydanı ve SDÜ arasında ulaşım havadan giden mini tren ile sağlanacak.

10 Mart 2015 Salı 14:57

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ ile Kaymakkapı Meydanı arasında monoray sistemi ile taşımacılık yapılması ile ilgili olarak yaptıkları çalışmaları ve gelinen nokta hakkında ilerleyen günlerde bilgi verecek.

MONORAY NEDİR?

Monoray, şehir içi demir yolu ulaşım çeşitlerindenbirisidir. Adından da anlaşılacağı haliyle vagonlar, mono yani tek bir adet rayüzerinde veya altında asılı şekilde gidiş ya da geliş istikametinde hareketederler. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi bir kolon üstüne oturulaniki kiriş ve bu iki kirişin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynıanda gerçekleştirilmektedir. Monoray maliyetinin az olması ve yapım aşamasının kısa sürmesi nedeniyle diğer taşımacılık sistemlerinden özellikle çift raylı sistemler olan şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan Metro ve Tramvay hatlarından kendisini daha avantajlı kılar.

MONORAY ‘I KULLANAN ÖNEMLİ ŞEHİRLER

Newark International Airport Monoray, ABD

Seattle Center Monoray, ABD

Tokyo Monoray, Japonya

Metrail Hybrid Monoray, Malezya

Shonan Monoray, Japonya

Kuala Lumpur Monoray, Malezya

Okinawa Monoray, Japonya

Kitakyushu Monoray, Japonya

Disneyland Monoray, ABD

Palm Island Monoray, Birleşik Arap Emirlikleri

Wuppertal Monoray, Almanya

Moskova Monoray, Rusya

Tokyo Monoray bakım tesisi, Japonya

Sentosa Express, Singapur

Las Vegas Monoray, ABD

DİĞER HABERLER