O İLAC TÜRKİYEDE DE SATILIYOR

O İLAC TÜRKİYEDE DE SATILIYOR

28 Haziran 2017 Çarşamba 00:15

Dünya genelinde en çok kullanılan tarım ilacı olan, sağlıkaçısından etkileri tartışılmaya devam edilen ve eleştirilerin odağı olanRoundup, Kaliforniya eyaletinde kansere yol açan ilaçlar listesine konuldu.

 

Kaliforniya Çevre Sağlığı Tehlike Değerlendirme Ofisi(OEHHA) yabani otların öldürülmesi için kullanılan Roundup ilacını "kanserizleme listesine" aldığını ve kararın 7 Temmuz'dan itibaren geçerliolacağını duyurdu.



 

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nden Nathan Donley, kararınKaliforniya'yı, "ABD'de kansere neden olan ilaçlardan korumada ülkelideri" konumuna getirdiğini belirtirken, Monsanto karara karşı hukuksalgirişimde bulundu.

 

Kaliforniya'nın kararını memnuniyetle karşılayan aktivistlerve bilim adamları, bunu "adalet yönünde atılmış bir adım" olaraknitelediler ve karara karşı yasal girişimde bulunan Monsanto'nun bumanevrasının bilimsel bir doğruluk ya da halkın sağlığı için değil"yalnızca kar amaçlı" olduğunu dile getirdiler.

 

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi de yaptığı açıklamada, yakıntarihli bir analize göre Kaliforniya'da kullanılan glifosatın yarısındanfazlasının eyaletin en yoksul sekiz bölgesinde olduğunu bildirdi.

 

2015 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) glifosatıninsanlarda muhtemel kanser yapıcı etkileri olduğunu açıklamıştı.

DİĞER HABERLER