Kalorifer Ateşçisi Adnan Yıldız, Mahalli Çevre Kurulu''nun kömür yakılmasının yasaklanması kararının son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi. Yıldız, “Kaloriferci de olsa, kömürcü de olsa kimsenin Isparta’nın havasını kirletmeye hakkı yoktur. Yazıktır, günahtır” dedi.
Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun son toplantısında uzun süredir Isparta kamuoyunda tartışılan kömür konusunda radikal bir karar alındı ve Isparta'da 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakılması yasaklandı.
ISPARTA, TÜRKİYE’NİN HAVASI EN KİRLİ 5 İL ARASINDA
Partiküler madde kirliliği bakımından Türkiye'de hava kalitesi ön kötü ilk 5 il içinde yer alan Isparta'da Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) devrim niteliğinde bir karara imza attı. MÇK son toplantısında Isparta merkezinde kamu düzeni ve halk sağlığını derinden etkilediği gerekçesiyle bazı istisnalar dışında 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür ve fuel-oil yakılmasını yasakladı. MÇK, merkez ilçede 1 yıl içinde doğalgaz dönüşümüne geçecek binaların yöneticilerinden taahhütname istenmesini kararlaştırdı. Taahhütname veren konutlar için ekim ayında başlayacak olan kömür yasağı uygulanmayacak. MÇK kararlarına uyulmaması durumunda her ihlalde bağımsız bölüm başına (Daire,
dükkan başına) 1052 TL idari para cezası uygulanacak.
KALORİFERCİ’DEN RADİKAL ÇIKIŞ…
Mahalli Çevre Kurulu’nun bu kararı; maliyet artacağı gerekçesiyle Apartman yöneticilerini, işsiz kalacakları düşüncesiyle kalorifercileri ve satış yapamayacakları düşüncesiyle de kömür satıcılarını derin derin düşündürüp, endişelendirirken, yıllardır kalorifercilik yapan Adnan Yıldız’dan radikal bir çıkış geldi. Yıldız, işsiz kalma tehlikesine rağmen Mahalli Çevre Kurulu’nun vermiş olduğu kömür yakımının yasaklanıp doğalgaza geçilmesi kararının son derece doğru ve yerinde bir karar olduğunu söyledi.
YILDIZ’DAN VALİ YARDIMCISI DEMİR’E TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Kalorifer Ateşçisi Adnan Yıldız dün Valiliğe gelerek Vali Yardımcısı ve aynı zamanda Mahalli Çevre Kurulu’na başkanlık eden Tahir Demir’i makamında ziyaret ederek, almış oldukları bu karardan dolayı teşekkür ettiğini bildirdi. Vali Yardımcı Tahir Demir de, bu anlayış ve düşüncesinden dolayı Kalorifer Ateşçisi Adnan Yıldız’a teşekkür ettiğini bildirdi.
YILDIZ; “MÇK’NIN KARARINDAN SON DERECE MEMNUNUM”
Doğalgaz’a geçilmesi halinde kalorifercilerin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarına rağmen böyle bir düşünce ve görüşte olduğunu yineleyen Kalorifer Ateşçisi Adnan Yıldız, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Ben ülkemi ve şehrim Isparta’yı çok seviyorum. Yıllardır da Kalorifercilik yapıyorum. Bilindiği gibi yıllardır ilimizde hava kirliliği yaşanıyordu. Bunun en iyi yolunun yakılan kalitesiz kömürlerin yakımının yasaklanması olduğunu düşünürdüm. Allaha şükür ki, Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu son yaptığı toplantıda bu konuda radikal bir karar aldı ve şehrimizde kömür yakımını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasakladı. Bu karardan son derece mutlu oldum.
“YÖNETİCİ, KALORİFERCİ, KÖMÜR SATICISI…”
Ben yıllardır kaloriferciyim ve iyi bilirim ki, Isparta’da hava kirliliği üç önemli unsurdan kaynaklanmaktadır. Bunlar; Apartman Yöneticileri, Kaloriferciler ve Kömür Satıcılarıdır. Bunlardan birisi eksik olursa veya aksama yaşanırsa şehirde hava kirliliği kaçınılmaz olur. Birincisi Apartman yöneticileri apartmanlarına kömür alımı yaparken daha ucuza mal etmek için 1 ton kaliteli yani Mahalli Çevre Kurulu tarafından yakılmasına karar verilen kömür alıp, yanında 5 ton da kalitesiz kömür alarak bunları karıştırıp yaktırmaktadırlar. İkincisi; Kaloriferciler. Onlar da normalde bir kazan 45 dakikada yakılabilirken, bir kaloriferci daha fazla para kazanmak için birçok kazan yaktığı için alel – acele kazanları yakmasından dolayı bacalardan siyah duman çıkıyor ve bu da havayı kirletiyor. Üçüncüsü ise kömür satıcıları. Bilindiği gibi, eski Vali Ali Haydar Öner, görev yaptığı dönemde şehrimizin hava kirliliği sorununa ciddi bir şekilde eğilmiş ve kömürcülerin kaliteli kömür satmaları konusunda ciddi kararlar almıştı. Kömürcüler ise, bu konuda eski Valimize karşı dava açmışlardır. Oysa, böyle bir yanlış yapmak yerine kaliteli kömür satmayı tercih etmiş olsalardı şehrimizde hava kirliliği olmazdı. Tabi bu üç önemli konuyu söylerken, dürüst davranın apartman yöneticilerine, kalorifercilere ve kömür satıcılarına hiçbir sözüm yoktur. Benim sözüm, şehrimizdeki hava kirliliğinin yaşanmasına neden olan kanun dışı iş ve işlem yapanlardır. Bunu özellikle vurgulamak isterim.
“KAZANLAR ALEL – ACELE YAKILIRSA HAVAYI KİRLETİR”
Kalorifer kazanları 1 – 1,5 veya en fazla 2 aya bir bakımı yapılmalı ve temizlenmelidir. Tabi durum sadece bununla sınırlı değildir. Kaloriferci meslektaşlarımız da Kalorifer Kazanlarını yakarken mümkün olduğu kadar fazla duman çıkarmayacak şekilde yakmalıdırlar. Örneğin; kazanda yanan kömürün üstüne kömür atılırsa bu kazandaki ateşi boğar, simsiyah duman çıkmasına neden olur. Bu da havayı kirletir. Bu hareket asla yapılmamalıdır. Ancak, normal şartlarda bir kalorifer kazanı ortalama 45 dakikada yakılırken, şehrimizde bir Kaloriferci 5 – 10 kazan yakmakta ve hatta bu rakam 20’ye kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla, bir kaloriferci bu kadar kazanı zamanında yakabilmek için kuralların dışında hareket ederek zaman kısıtlı olduğu ve aynı zaman içinde yaktığı tüm kazanlara yetişebilmek için kurallara uymadan kazanları yakmakta bu da şehrimizin hava kirliliğine sebep olmaktadır.
“DOĞALGAZ ERKEN GELDİ AMA KULLANIMDA SIKINTI SÜRÜYOR”
Bilindiği gibi; Doğalgaz ilimize 2005 yılında geldi. Normalde doğalgazın o tarihte bizim ilimize gelmesi mümkün değildi. Zira, Isparta’dan daha büyük illere bile doğalgaz henüz gelmemişken, Isparta’ya da gelişi Antalya’ya doğalgaz hattı geçerken bir bölümü de buraya verildi ve Isparta doğalgaza kavuşmuş oldu. Ancak, Isparta’ya doğalgaz erken gelmesine rağmen kullanım konusunda sıkıntı var. Çünkü, şuanda şehirdeki konutların sadece üçte biri doğalgaz abonesi.
“KÖMÜRÜN SEZONLUK MALİYETİ, DOĞALGAZ’DAN DAHA FAZLA”
Oysa, doğalgaz kömüre göre gerçekten ekonomik ve ucuzdur. Çünkü, ben yıllardır kaloriferci olduğum için biliyorum. Bir apartmanın yıllık kömür ihtiyacı 2 bin 500 TL dolayında. Ama, apartman doğalgaza geçtiğinde bu rakam bin 500 TL’ye düşüyor. Hatta, apartmana mantolama yapılması halinde bu rakam bin TL’ye kadar bile düşüyor. Doğalgazın getirdiği diğer imkan olan tüp kullanımı da cabası.
“KİMSENİN BU ŞEHRİN HAVASINI KİRLETMEYE HAKKI YOK”
Onun için ben diyorum ki, şehrimizdeki tüm apartmanlar kömür kullanımını bırakıp doğalgaz yakımına geçmelidir. Çünkü, apartman yöneticisi de olsa, kaloriferci de olsa ve kömür satıcısı da olsa kimsenin bu şehrin havasını kirletip insanların sağlığı ile oynamaya hakkı yoktur. Yazıktır, günahtır.
“İŞSİZ KALMA TEHLİKESİNE RAĞMEN DOĞALGAZ KULLANILMASINDAN YANAYIM”
Kalorifer Ateşçisi Adnan Yıldız, ‘Doğalgaz geldiği zaman kaloriferciler işsiz kalacak. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsun?’ sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Evet, ben kaloriferci olduğum halde işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğum halde şehirde doğalgaz kullanılmasını istiyorum. Ancak, devletimiz büyüktür. Çalışana her yerde iş bulunur. Valiliğe gelip durumumuzu arz ettiğimizde bize mutlaka bir iş verilecektir. Bu kalorifercilik olmaz, başka bir iş olur. Sonunda iş iştir” dedi.