SANIKLARA CEZA YAĞDI

İZMİR'de özel yetkili mahkemede çete suçlamasıyla mahkum olan, Yargıtay'ın bozma kararının ardından Isparta'nın Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlayan 1'i firari 10 sanıktan 6'sı 6 yıl 9 ay ile 33 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

17 Mayıs 2016 Salı 21:06

Yaklaşık 8 yıl önce 'suç amaçlı örgüt kurmak', 'nitelikliyağma', 'silahla yaralama', 'tehdit ve hakaret' gibi çeşitli suçlardantutuklandıktan sonra İzmir'deki özel yetkili mahkemede yargılanarak 30 yılakadar hapis cezası alan, Yargıtay'ın bazı kararları bozmasının ardından YalvaçAğır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlayan 1'i firari 10 sanık sonduruşmada hakim karşısına çıktı.

Karar duruşmasına tutuklu sanıklar Muhammed Ali Rıza Ünal veFehmi Sinan Aydoğdu ile tutuksuz yargılanan H.B. katılırken Balıkesir,Seydişehir, Antalya, Karaman ve Alanya cezaevlerinde tutuklu bulunan ÖnderErcan, Mustafa Zirek, Hüseyin Ordukaya, Salim Soylu ve Semih Karatay ise Ses veGörüntülü Bilişim Sistemi aracılığı ile bağlandı. İzmir'de tutuklu Veli Gürocakduruşmaya katılmazken, Adnan Ayyıldız'ın ise firari olduğu belirtildi. Duruşmasalonunda sanık yakınları ve avukatları da hazır bulundu.

BERAAT TALEP ETTİLER

Mahkeme heyeti, savcının bir önceki duruşmada verdiğimütalaaya karşı sanıklara savunma hakkı tanıdı. Sanıklar işlemedikleri suçlarnedeniyle özel yetkili mahkemeler tarafından düzmece delillerlecezalandırıldıklarını, isnat edilen suçlarda mağdur olduğu öne sürülenşahısların mahkemelere çağrılmadığını ve adil yargılama yapılmadığınıbelirterek beraat talep etti.

SON SAVUNMALARI

Mahkeme heyeti daha sonra sanıklara hükmün açıklanacağınıbelirterek son sözlerini sordu. Sanıklar önceki ifadelerini tekrar ederektahliye ve beraat taleplerini yineledi. Sanıklardan Fehmi Sinan Aydoğdu,"Rabbim istemezse yaprak kımıldamaz. Allah var keder yok. Sizintakdirinize bırakıyorum" derken, H.B., "Her şeyin hayırlısı olsunherkes mutlu olsun", Muhammed Ali Rıza Ünal, "Vicdanlı kararvereceğinize inanıyor, takdiri size bırakıyorum" dedi. Önder Ercan iseadil yargılandıklarına inanmadığını belirterek, "HSYK Başkanı geçtiğimizgünlerde yaptığı açıklamada 2007 ve 2013 yılları arasını kastederek 'Hukukadına bir kara lekedir' deyimini kullanmıştır. Bu sözü hatırlatarak karanlık veaydınlıkta kalma hakkını sizlere bırakıyorum" diye konuştu.

CEZALAR AÇIKLANDI

Mahkeme heyeti 10 dakikalık aranın ardından kararınıaçıkladı. Temyiz yolu açık olmak üzere sanıklardan Salim Soylu 6 yıl 9 ay,Muhammed Ali Rıza Ünal 6 yıl 9 ay, Fehmi Sinan Aydoğdu 13 yıl, Veli Gürocak 27yıl 3 ay, Önder Ercan 33 yıl 6 ay, halen firarda olan Adnan Ayyıldız da 12 yılhapisle cezalandırıldı. Diğer sanıklar ise suçu işlediklerine ilişkin kesin veinandırıcı delil bulunmadığından bu suçlardan beraat etti.

Mahkeme heyeti, Fehmi Sinan Aydoğdu'nun cezaevinde kaldığı süreyigöz önünde bulundurarak, adli denetimli serbestlik hükümleri uygulanmasıkoşuluyla tahliyesine karar verdi.

DİĞER HABERLER