SAV'DAKİ KÖTÜ KOKU İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Isparta'ya gelenleri Sav girişinde geldiğine pişman eden kötü kokunun 4 kaynağı var: Deri OSB sanayi atıkları, Isparta şehir arıtması, ıslah isteyen DSİ dranaj kanalları ile Sav Kasabası'nın atıkları.

03 Ağustos 2015 Pazartesi 12:24

Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ile Akdeniz'in kıyışehri Antalya'yı birbirine bağlayan yol güzergahını kullananlara karşı 'rezil'olmamazı neden olan kökü kotunun nedenleri ve çözümleri nihayet araştırılıyor.Isparta Valiliği, bölgede kötü kokuya neden olan unsurları tespit edip,ilgilileri 4 Ağustos Salı günü toplantıya çağırdı. Deri Organize SanayiBölgesi'nin sanayi atıkları, Isparta şehir arıtması, Sav Kasabası atıkları ileıslah isteyen DSİ kanallarından kaynaklanan kötü kokunun tamamen olmasa da büyükoranda bertaraf edilmesi için çözüm yolları tespit edilecek ve eylem planıhazırlanacak.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan'ın talimatları doğrultusundailk toplantı salı günü saat 10.00'da Valilik'te gerçekleştirilecek. ValiYardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu'nun başkanlık yapacağı toplantıya Deri OSB,Isparta Belediyesi, Sav Belediyesi ve DSİ Bölge Müdürlüğü üst düzeyyöneticileri davet edildi. Toplantıda ilgili kuruluş temsilcilerinin görüş vefikirlerinin dinleneceği ve konuyla ilgili çözüm için eylem planı hazırlanacağıöğrenildi.

Cuma günü Deri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu vederici esnaflarını ziyaret eden AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya SadiBilgiç'in de gündeminde bu konu vardı. Yaşanan sorunun tek sorumlusunun DeriOSB olmadığının altını çizen Bilgiç, 4'lü etkenden bahsetti. Bilgiç,"kokunun tamamının Deri OSB'den kaynaklandığı söylenemez. IspartaBelediyesi'nin arıtması, Sav Belediyesi atıkları ve DSİ dranaj hatları ile DeirOSB'nin atıkları bu bölgedeki koku sorununu oluşturuyor. 4 kurumu ilgilendirenbir sorun. Herkes üzerine düşen görevi yaparsa bu sorun tamamen olmasa dakısmen çözülmüş olur" dedi. Deri OSB'de çıkan atıklardan kalan çamursorununa dikkat çeken Bilgiç, "bu çamurun başka yere taşınması ya da başkaşekilde değerlendirilmesi konusunda görev sizin.

Siz de üzerinize düşen görevi yerine getirmelisiniz. Sanayiatıklarının bertarafı ise bizim işimiz. Valilimiz bu konuda bir çalışmabaşlattı. Biz de kendilerine görüş ve önerilerimizi ilettik. Bu konu onun,bunun sorunu değildir. Konu temel insanlık sorunudur, medeniyez sorunudur.Çevreyi kirleten, insanları rahatsız eden koku meselesini belli oranlardaçözmemiz gerekiyor" diye konuştu.

YENİ BİR KATI ATIK DEPOLAMA ALANI YAPILMALI

Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak, bu konuda birçalışma başlatılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Kokunun teknedeninin Deri OSB gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade eden Bıtrak,"bizim tesisimizde atıklarımız bertaraf ediliyor ve kanallardın salınıyor.Burada kokuya neden olan atıkların yarattığı çamurdur. Bu çamur durdukça kokuoluşturuyor. Bir şekilde başka yere taşınması ya da bertaraf edilmesigerekiyor. Aynı sorun Isparta Şehir Arıtması için de geçerli. Onların daarıtmasından çamur oluşuyor. Bu çamur kokuya neden oluyor. Bizim önerimiz,şehre uzak bir noktada yeni bir katı atık depolama alanının oluşturulmasıdır.Oluşturulacak katı atık depolama alanı ile hem Deri OSB'den hem de Belediyeşehir arıtmasından çıkacak çamurlar buraya taşınacak. Böylece bölgedeki kokusorunu çözümlenecektir. Kokan arıtmadan akıp giden atıklar değil, kalançamurdur" dedi.

KAPALI SİSTEM ÖNERİLİYOR AMA...

Isparta Belediye Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi AkifAslan, şehir evsel atıklarının arıtıldığı tesisinin düzenli bir şekilde çalıştırıldığınısöyledi. Bölgedeki kokuyu oluşturan nedenlerin başında Deri OSB atıklarıgeldiğini belirten Aslan,"kokan sanayi atıklarıdır. Evsel atık bu kadarkoku oluşturmaz" iddiasında bulundu. Kokunun giderilmesi için atık suyudaha ileri noktalara götürecek kapalı sistem projesinin uygulanmasınınönerildiğini anlatan Aslan, "bu konuda çalışmalarımızı yaptık. İllerBankası yetkilileri de incelemelerde bulundu. Siz kapalı sistem yapsanız, birazdaha ileriye götüreceksiniz ve oraya bırakacaksınız. O zaman bölgede de kokuoluşacak. Antalya'ya kadar kapalı sistem yapamayacağımıza göre. Kapalı sistemhattını yapsak bile biz, mücavir alan sınırlarımızın bittiği noktaya kadaryapabiliyoruz. Büyük bir bölümü Sav Belediyesi mücavir alan sınırları içinde.DSİ'yi ilgilendiren alanlar var. Mücavir alan sınırımıza kadar yapsak bile bukapalı sistemin ilgili kurumlarca devam ettirimesi gerekiyor" dedi.

Akdeniz

DİĞER HABERLER