SDÜ’DE SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI ETKİNLİĞİ EĞİTİMİ

SDÜ’de Serviks Kanseri Farkındalık Ayı etkinliği eğitimi

21 Ocak 2025 Salı 17:41

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Ocak ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayı kapsamında eğitim verildi. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri konulu eğitim, Kadın Doğum Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Günyeli tarafından hastane çalışanlarına yönelik olarak verildi.

Serviks kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla serviks kanseri, rahmin serviks (boyun) adı verilen alt kısmındaki hücrelerde görülür ve dünyada en sık görülen jinekolojik kanserlerin başında gelir. Kanser çeşitleri arasında en sık görülen 14. kanser türü olup kadınlarda tespit edilen en sık kanser türlerinde ise 4.sıradadır.
Serviks, rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri, rahim ağzı kanserine en sık neden olan biyolojik etkendir.
Çoğu kadında virüse maruz kalındığında, bağışıklık sistemi vücudun virüsten zarar görmesini engeller. Ancak küçük bir grup kadında virüs, yıllarca hayatta kalır. Bu virüsler, serviksin yüzeyindeki bazı hücrelerin, kanser hücreleri haline gelmesine neden olan süreci başlatabilir.

DİĞER HABERLER