ISPARTA'DA KONUT SORUNU BÜYÜYOR

Isparta'da konut sorunu büyüyor

14 Haziran 2023 Çarşamba 10:14

Isparta Emlakçılar Odası Başkanı Yalçın Cansever, kentte konut satışlarının durduğunu, bunun sonucunda kiraların artmaya devam edeceğini söyledi.

Kira artışının sebebini konut fiyatlarındaki artış olduğunu belirten Cansever, bunu söyle açıkladı; 'Eskiden kiraya yönelik konut yapılırdı. Ama şimdi 4 milyonluk eve ayda 4 binTL ye kiraya vermek yatırımcılara cazip gelmemektedir. Getirisi az görülmektedir. Ayrıca evin yıpranması sonucu oluşacak masrafları gelen kira bedeli karşılanmamaktadır. Bu sebeble kiraya verilecek evler azaldığı için fiyatlar çıkmıştır.  Fiyatların daha da çıkacağını düşünüyorum, özellikle yaz aylarında kira fiyatlarında büyük bir artış bekliyorum.Yazın evlenecek insanlar ve tayini çıkan memur arkadaşlarımız bu konuda büyük sıkıntılar yaşacağını düşünüyorum' dedi.

Isparta'da arsa sorunun olduğunu belirten Canseven, yetkili mercilerin bu işe bir el atmaları gerektiğini belirterek, gerekli krediler sağlandığında ve bir kooperatifleşme olduğunda bu sorunun çözüleceğini belirtti.

Cansever sözlerinin devamında; 'AsIında Isparta'da halkı konutu sever. Burada bir laf vardır, ölüler dirileri besler, yani kent halkı çocuğumun bir evi olsun onlara bir ev bırakayım diyerek konut alırdı. Şimdi ise konut sıkıntısı yaşanmaktadır. Şuan Çünür'deki inşaatların yüzde 90'ı bitmektedir. Bir de Deregümü Mahallesinde yine inşaatlar bitmek üzeredir. Ama satışlar yok denecek kadar azdır. İnsanlar kooperatiflere üye olmak istediğinde, çok fazla taleple karşılaşıldığı için epeyce beklemek zorunda kalıyor. Kooperatifleşmeyi biraz daha genişletirsek vatandaş taksitle de olsa kendi evine oturabilecektir. Kendi evine yerleşen vatandaşlar da kiralık evleri bu sayede boşaltacaktır. Bir diğer sorun da banka kredileri çok yüksektir. 0,69'luk krediler de çok az müteahhide uyuyor. Bu kez de vergiler çoğaldığı için gene fiyatlar yükseliyor. Başka bir sorun da arsalardır. Isparta'da kalıcı olarak konut sorununu çözmek istiyorsak arsalara yönelmeliyiz, ama alt yapı maliyeti çok fazla olduğu için imara açılmıyor. Isparta'nın çevresi dağlık bölge olduğu için alt yapı yapılması belediyeyi çok ciddi zorlayacaktır. Ama bu başarılabilirse gerekirse oradaki araziler devlet eliyle vatandaşlara satılsa müthiş bir faydası olur. Kalıcı bir çözüm olur' dedi. (Ali Rıza Cesur)

DİĞER HABERLER