KAÇEP’TEN KUTLAMA

KAÇEP’ten kutlama

12 Mayıs 2024 Pazar 13:38

Milliyetçi Hareket Partisi Kadın, Çocuk ve Engelli Politikaları (KAÇEP) Isparta İl Komisyon Başkanlığı tarafından Anneler Günü ve Engelliler Haftası kutlama programı düzenlendi. “Günün Yıldızları” başlığıyla düzenlenen geceye, MHP Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu, MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, MHP Merkez İlçe Başkanı Ahmet Oğuzhan Pesen, KAÇEP Başkanı Fatma Karaaslan Cıgalı, Ülkü Ocakları Başkanı Alperen Anıl, Kamu Çalışanları Vakfı Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Kaya ve yüzlerce aile katıldı.

ANLAMLI GÜNDE ANLAMLI PLAKET

MHP Isparta KAÇEP Başkanlığı bu yıl “Yılın Annesi” unvanını çok özel bir isme verdi. 22 yaşındaki evladını kanserden kaybettikten sonra down sendromlu bir çocuğu evlatlık edinen Mümine Altıntaş ‘yılın annesi’ seçildi. Altıntaş’a plaketini MHP Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu, MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, KAÇEP Başkanı Fatma Karaaslan Cıgalı beraber verdiler.

“Yılın Annesi” seçilen Mümine Altıntaş, herkesi sevgi evleri ziyaret etmeye ve orada yaşayan annesiz çocuklara sahip çıkmaya çağırdı.

TOPÇU: “ENGELLİLERİN SORUNLARI TÜM İNSANLARIN ORTAK SORUNUDUR”

MHP Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu kutlama programında yaptığı konuşmada engelli bireylerin sıkıntılarına dikkat çekti. Topçu konuşmasında, “Dünyanın en yüce ve kutsal sorumluluğunu tabiatındaki sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla yerine getiren tüm annelerin Anneler Günü`nü kutluyor, hepsini saygı, minnet ve şükranla selamlıyorum.

Engelli bireyin yaşadığı sorunlar sadece kendisinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bundan dolayı tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Empati kurup, onların yerine kendimizi koyduğumuz zaman, onların çektikleri sıkıntıları az da olsa anlayabiliriz. Her bireyin birer engelli adayı olduğunu unutmamalıyız.

Bizler engelleri ortadan kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sadece bu özel haftada değil, her zaman umutlu ve geleceğe güvenle bakmalarını isteyerek; bütün engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftasını kutlarım” dedi.

SÖNMEZ ÖZEL ÇOCUKLARI MECLİSE DAVET ETTİ

MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez de konuşmasında, tüm özel çocukları ve ailelerini TBMM’ne davet etti. Sönmez, “Cennet ayakları altında olan tüm annelerin, şehit annelerimizin, özel annelerin gününü kutluyorum. Bu organizasyonda emeği geçen KAÇEP Komisyonuna teşekkür ederim. Siz ne zaman isterseniz biz bu programları yapacağız. Bütün özel çocukları ve ailelerini meclise davet ediyorum. Sizleri meclise götüreceğime söz veriyorum. Sizler bizim ailemizsiniz” dedi.

CIGALI: “EN TEMEL SORUNUMUZ; EĞİTİM”

Anneler Günü ve Engelliler Haftası kutlama programını hazırlayan MHP KAÇEP Isparta Komisyonu Başkanı Fatma Karaaslan Cıgalı da konuşmasında, kendisinin de özel gereksinimli bir çocuk annesi olduğunu hatırlatarak, en temel sorunlarının başında eğitimin geldiğini söyledi.

Başkan Cıgalı konuşmasında, “Dünyanın her yerinde engellilerin birçok sorun yaşadığı bilinen bir gerçektir. En temel sorunlarımızın başında ise engelli öğrenciler kayıt olacak okul bulamamaktadır.

Öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından dışlandığımızın ise altını çizmek istiyorum. Gidecek, kaydolacak bir okul bulamayan engelliği öğrencilerin büyük kısmı eğitim – öğretim hayatından mahrum kalıyor. Kayıt olacak okulu zar zor bulduktan sonra ise okulun fiziki ve eğitimsel olarak engelli öğrenciler için yetersiz olması sorunu başlıyor.

Okul öncesi dönem eğitimi neredeyse engelli öğrencilerimiz için imkânsız durumdadır. Bu evrede eğitim – öğretimde sorun yaşayarak hayata adım atan engelli öğrenciler ilköğretim sürecinde de toparlanamıyor, sorunları büyümeye devam ediyor. Kaynaştırma öğrencilere bakış ve ilgi olumsuz sonuçlar doğurmakta ve bunun ceremesini her alanda, her zaman olduğu gibi engelli öğrenciler çekmektedir. Lise dönemini ne yazık ki, engelli öğrencilerin büyük kısmı tamamlayamadan eğitim – öğretim hayatına veda etmek zorunda kalıyor.

“ENGELLİ BİREYLERLE İLGİLİ TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ LAZIM”

Tüm bu sorunlara rağmen okul yetersizliğini ve eğitimci eksikliğinden kaynaklı sorunları aşabilen ailelerin engelli çocukları, tüm sorunları aştıklarını düşündüklerinde asıl sorunlar ortaya çıkıyor. O anda sınıftaki diğer çocukların aileleri ile sorunlar baş gösteriyor. Çoğu aile çocuklarının psikolojisini bozduğu, eğitimi engellediği iddiasıyla engelli öğrencilerin bu okullarda olmaması gerektiği beyanıyla engelli öğrencilerin eğitimine sekte vuruyor. Okul yönetimini ve engelli ailesini yoğun olarak baskıya maruz bırakıyor ve bezdiriyor. Bir ailenin tavır ve davranışlarını rol model alan diğer aileler ve öğrenciler da engelli öğrenci ailesine ve engelli öğrenciye karşı olumsuz tavır sergilemeye başlıyor.

Kendi haklarını dahi savunmaktan yoksun olan engelli bireylerin eğitim ve yaşam hakkı ile ilgili toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Eğitimci, okul yönetimi, diğer öğrenci velileri ve toplumun bu konuda duyarlı olması gerekmektedir.

“SAĞLIKLI BİREYLERİN HAKLARI ENGELLİLER İÇİN DE GEÇERLİ”

Biz ne kimsenin kalbinde ne de vicdanında yer almak istemiyoruz. Biz hayatın içinde yer almak istiyoruz. Biz birilerine konu mankeni olmak istemiyoruz. Sorunlarımızın bireysel anlamda bir insan hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak çözülmesini bekliyoruz. Yani sağlıklı bir insanın yaşamaya hakkı varsa, sosyal hayatın nimetlerinden yararlanma hakkı varsa engelli bireylerinde bütün bu nimetlerden yararlanma hakkı vardır. Bunu da ilgililerin yerine getirmesi gerekiyor. Bizler engelli bireyleri ve aileleri anlamıyor yaşıyoruz ve her zaman olduğu gibi dünde bugünde yarında kalbiniz kadar yanınızdayız diyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Karınca Derneği’nin özel çocuklarının Kafkas gösterileri ile program başladı ve pasta kesimi gerçekleştirildi. Kutlama çeşitli gösteriler ve palyaçolarla devam etti.

DİĞER HABERLER