Sınav kaygısıyla baş etmek mümkün
Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret sınav kaygısını istenen düzeyde tutarak başarıya ulaşabileceğini söyleyerek sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılacağını açıkladı.
Özellikle son dönemde üst üste yaşanan pandemi, doğal afetler gibi olayların genel olarak kaygı düzeyini artırdığını ifade eden Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret, geleceğe ve içinde bulunduğumuz durumadair duyulan kaygıların sınav kaygısını arttırdığının altını çizdi. Sınava hazırlanan öğrencilerin bu olaylardan doğrudan etkilenmese dahi aile fertlerinin yaşadığı kaygıyı yansıtmasıyla sınav kaygısının tetiklendiğini ifade etti.
Sadece üniversite sınavına hazırlanan gençlerin değil çalışma hayatına atılacak olan ve KPSS ya da ALES gibi iş hayatına adım atılmasını sağlayan sınavlarda geleceğe dönük kaygıların daha yoğun yaşanması sebebiyle sınav kaygısının daha üst düzeyde olduğunu belirten Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret sözlerine şöyle devam etti: “eğer sınava hazırlanan aday gerçekçi hedefler belirlememişse kendi kendine baskı oluştururken başta ailesi olmak üzere sosyal çevresi de beklenti içerisine girerek ya da adaya hedefler belirleyerek baskı oluşturuyor. Bu durum adayın kaygılarının artmasına ve zamanla kaygı düzeyinin kontrol edilemeyecek seviyeye ulaşmasına yol açıyor. Sınav kaygısı ile adayın başarıya ulaşması arasındaki ilişki değerlendirildiğindekabul edilebilir ve kontrol edilebilir düzeydeki kaygının kişinin başarısını ve performansını artırdığını biliyoruz. Ancak kaygı çok yüksek olduğunda ve kontrol edilemediği durumlardabaşarıya ulaşmak da zorlaşıyor. Tabi sınav kaygısını psikolojik olarak irdelediğimizde bilişsel, bedensel ve davranışsal olarak üç ayrı bileşeni söz konusu. Eğer aday sınav kaygısıyla başa çıkmakta zorlanıyorsa bu üç bileşen açısından da mutlaka değerlendirme yapmak gerekiyor. Her ne kadar genel geçer yaklaşımlar öne sürülse de kişiye özel yöntemler sınav kaygısıyla baş etmede önemli rol oynuyor.”
Adaylara sınav kaygısıyla baş edebilmek için genel geçer yöntemlere de değinen Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret “sınavla ilgili başkalarına söyleyemeyip kendilerine söylediklerinin neler olduğunu, kendilerini nasıl motive ettiklerini düşünmeleri gerekir. Unutulmamalı ki düşüncelerimiz ve neler yaptığımız duygularımızı ve nasıl hissettiğimize doğrudan etki ediyor. Bu nedenle olumsuz durumlarda ya da olumsuz düşüncelere kapıldıklarında çözüm üretmeleri gerekir. Zamanları kısıtlı olsa bile iyi bir zaman yönetimi ile başarıya ulaşabilirler. Çevrelerinde aşırı baskı varsa da çabalarını, azimlerini ve başarıya ulaşmaktaki kararlılıklarını göstererek bu baskıyı yenebilirler.”
Ailelere de tavsiyeler de bulunan Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret her anne ve babanın evladı için şüphesiz en iyisini istediğini ancak yoğun şekilde eleştirmenin, zorlamanın ve karşılaştırmanın kaygı düzeyini artırdığını hatırlatarak çocuklarının yaşadığı zorluğu anlamaya çalışarak aşmasına yardımcı olmalarının veya motivasyonlarını artırmanın daha iyi sonuç vereceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.