Soyadan mum üretti
NURETTİN ARKAN- İrem Bayram, 28 yaşında mimar. Kendisi gibi mimar olan Hüseyin Bayram ile evli ve işlerini evlerinden yürütüyor.
İrem hanım alerjik astım hastası ve havadaki bazı etmenler kendisini oldukça etkiliyor. Mumlar da bunlardan biri olmuş. Mum yapımında kullanılan parafinin petrol türevi bir kimyasal olmasından kaynaklanan bu rahatsızlığı internetten araştıran İrem Bayram, evlerde küçük bebekler, evcil hayvanlar ve kendisi gibi rahatsızlığı olan hastaların olumsuz etkilendiğini öğrenince kolları sıvamış ve soya yağından mum üretmeye karar vermiş.
ÖNCE HOBİ OLARAK BAŞLADIM
Mimari projelerini evinin bir odasında oluşturduğu ofiste eşi ile ortak kullanarak çizdiklerini dolayısıyla günün büyük bir bölümünü evde geçirdiğini belirten İrem Bayram, ‘Soyadan üretilen mumların salgıladığı dumanın hiç bir olumsuz etkisinin olmadığını öğrenince hemen harekete geçtim. Araştırmalar, work shop dediğimiz çalışmalara katılım sağlayarak tecrübe edindim. Aslında çok zahmeti olan bir şey değil. Biraz dikkat ve sabırla malzemeler birleşince ortaya güzel mumlar çıkıyor. Önce hobi olarak başladım. Evimin mutfağı benim atölyem oldu’ sözleri ile bu işe nasıl başladığını aktardı.
DOĞAL ESANSLI MUMLAR ÜRETİYOR
İstanbul’dan temin ettiği soya yağı ve doğal esanslarla her geçen gün işi biraz daha büyüten İrem Bayram, kendi markasını da oluşturmuş. İsmi cennet anlamını taşıyan İrem hanım Fransızca’da cennetten gelen anlamına gelen Du Paradis markasını mumlarına verdiğini anlattı.
Yandıkça esansın kokusunu bulunduğu ortama yayan mum bir yandan ışık saçarken diğer yandan da kokusu ile odanın havasını ferahlatır hale gelmiş.
SOSYAL MEDYADAN SATIŞ YAPMAYA BAŞLADIM
Mum yapımında her geçen gün tecrübe kazanan İrem Bayram, kavanoz mum, tablet mum, şamdan mumu türevlerini tek tek denemiş ve olduça da başarılı olmuş. ‘Tecrübe kazandıktan sonra mumların etiket tasarımlarından tutun da üzerlerine yaptığım süslemelere varıncaya kadar hepsini başardım. Şimdi ihtiyaca göre İstanbul’dan soya yağını sipariş ediyorum ve evin mutfağında ocağın üstünde belli bir dereceye kadar ısıttığım yağı eriterek esansla karıştırdıktan sonra kalıpları içerisine döküp donmasını bekliyorum. Donma işlemi bittikten sonra şayet şamdan mumu yapmışsam üzerlerine güzel görünüm azanmaları için değişik motifler çiziyorum. Paketleme işleminin ardından da etiketimi basıp sosyal medya üzerinden satışa sunuyorum. Soya mumunu tercih eden sağlığını düşünenler bize ulaşıyor ve adreslerine ulaştırıyoruz.
BEBEĞİ ve EVCİL HAYVANI OLANLAR MUTLAKA BUNU KULLANMALI
Parafinin petrol bazlı bir ürün olması nedeniyle çıkardığı gaz özellikle bebekler ve kedi, köpek, muhabbet kuşu gibi evcil hayvanlar için zararlı. Bu yüzden evinizde bunlardan biri var ve siz mum kullanmayı seviyorsanız soya mumunu tercih etmelisiniz’ sözleri ile işini tarif etti ve uyardı.
UZMANLAR NE DİYOR?
Peki denildiği gibi romantik olsun diye akşam yemek masasında şamdanlara dikip yaktığımız parafinli mumlar zarar lı mı? Konuyu uzmanına sorduk. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Kozmetik Teknolojileri Programından kimyager Dr Öğretim üyesi İkbal Demet Nane bu konuda şu görüşleri dile getirdi:
“Mum yapımında kullanılan parafin petrol bazlı bir kimyasal olduğu için tabiki zararı var ama Paracellus’un şöyle bir lafı vardır; - Her madde zehirdir ama önemli dozu. Parafin zararlı ama bunun zararları ilerleyen vadede kronik yada akut bize ne tarz bir zararı olacak bunu bilmiyoruz. Şu an zararlı olduğunu biliyoruz. Parafinin dumanından astım ve akciğer kanserinin tetiklendiğini biliyoruz şu an. Ama dediğim gibi bu uzun vadede senaryoyla karşımıza çıkacak o konuda kesin ve net konuşamayız. Çünkü bu bir bilim. Parafin yerine soya vaksından üretilen mumlar çok daha tercih ediliyor. Bu da şimdilik doğal olanın daha faydalı olduğunu gösteriyor.Soya vaksından yapılan mumların yaydığı dumandan toksik kimyasal yaymadığından söz ediliyor ama dediğim gibi bunlar uzun vadede karşımıza nasıl geleceğini bilmediğimiz kimyasallar. Bunu zamanla yaşayarak öğreneceğiz. “
İREM BAYRAM İletişim : 0505 805 76 75