SU SAVAŞLARINDA YERİMİZİ ALMALIYIZ

Su Savaşlarında Yerimizi Almalıyız

11 Mayıs 2025 Pazar 16:10

TİNGADER ve ISUBÜ, Türkiye’nin ve dünya coğrafyasının su sorununa neşter vuruyor.

 

Teknik, akademik çalışmaları ve telif hakları tamamen ISUBÜ’ye ait olmak üzere adli, hukuki ve telif hakları takibi ve kontrolü de yine ISUBÜ’nün olmak üzere yıldız bir projeye imza atıyoruz.

 

Değerli dostlar,

Dünyadaki savaşlar toprak ve petrol olduğu gibi bundan sonraki en önemli savaşların “su savaşları” olacağını ve buna hazırlıklı olmamız gerektiğine dikkat çekiyoruz.

Küresel iklim ve dünyadaki küresel ısınma maalesef gölleri kurutmuş, ülkelerdeki su rezervlerini azaltmış, tarımsal sulamalar azaldığı gibi barajlardaki su seviyeleri de yeniden geri kazanım olmadığı için düşmeye başlamış, hidroelektrik santralleri çalışamaz hale gelmiş, “KITALAR VE SINIRLAR AŞAN SULAR, KAYNAĞI BAŞKA ÜLKELERDE OLMASINA RAĞMEN DEBİ VE LİTRE AZALIŞLARI NEDENİYLE” savaş sebepleri haline gelmeye başlamıştır.

*TİNGADER Genel Başkanlığı olarak Meriç Nehri’nin taşarak ata yadigarı, güreş meydanını sular altında bırakması ve suyun boşa gitmesi, doğuda bazı il ve ilçelerimizde yüksekliği 5 m. bulan karların eriyerek barajları taşırması, kontrollü tahliyeler neticesinde belli alanların taşkın yemesi karşısında;

 

*İç Anadolu, Orta Anadolu ve Batıda maalesef susuzluk sıkıntısı yaşanması, Göller Bölgesinde yoğun buharlaşma sebebiyle göller ve göletlerin kuruması ya da sularının azalması beni derinden üzüntüye garketmiş, kafamda çakan bir kıvılcımla Sayın ISUBÜ Rektörü Prof. Yılmaz Çatal’a bu durumu arz etmiş, kendisi de Doğudan ve Karadeniz’den Batıya ve Güney coğrafyamıza terfi haklarıyla (tüneller ya da borular) naklinin sağlanması yönünde çalışma arkadaşlarına talimatlar vermiş ve bu alanlarda ihtisas sahibi Prof.lar aracılığıyla altyapı hazırlanma sürecine girilmiştir.

 

*Yürütülmekte olan bu sürecin altyapısının önemli ölçüde tamamlanması ve devletimiz tarafından kabul ve destek görmesi halinde, ki, KKTC’ye Mersin hattından deniz altından borularla içme suyu nakli yapan Devletimizin lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan önerimiz doğrultusunda susuzluk çeken ve içme suyu kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya kalan başta Orta Anadolu illerimizi bu dertten kurtaracaktır inancındayız.

*Kesinlikle şu atasözünü kabul etmiyoruz: “SU AKAR, TÜRK BAKAR”

*Susuzluktan toprak çatlar, ormanlar ölür.

*Şayet bu büyük rüya gerçekleşirse milyarlarca m3 su boşa akmayacak, Anadolu’nun susuz bağrına akacaktır.

*Böylelikle münbit Anadolu toprakları uyanacak, suya doyacak, tarımsal verim belki 10 kat daha artacak, yer altı suları yükselecek, sarnıçlar ve kuyular dolacak, Anadolu topraklarında bereket fışkıracaktır.

 

Doğu ile Batı arasında yükseklik (rakım) farkı dikkate alındığında büyük bir alandan cebri borularla suyun kendi cazibesiyle belirli merkezlere kadar enerji masrafına gerek kalmadan nakli (tahliyesi) gerçekleşecektir.

 

*Halen kıtalar ve sınırlar aşan sular ile Anadolu’daki nehirler ve akışkan sularımız “DÜNYA İKLİM KONFERANSI” sırasında yabancı bir tekel (firma) tarafından kontrol edilmesi gibi bir vehamet de bulunmaktadır.

*İşte bu gibi sular üzerindeki yabancı sırları ortadan kaldıracak ve bu çalışma bizleri sular gibi aziz kılacaktır.

 

*Şayet boru hatları için enerji ihtiyacı gerekirse Rüzgar Gülü, Güneş Enerji Santralleri ve Denge Kuyuları yapılmak suretiyle suların katlara çıkması (yükseltilmesi) sağlanarak naklini gerçekleştirmek mümkündür.

*Yapılacak fizibiliteye göre Kapalı Tünellerle bu akış su zaiyatına sebep olmadan tahliye gerçekleştirilecektir.

 

* Bu çalışma en az GAP kadar önemli ve hayati bir çalışmadır.

 

*Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çalışmaya el ve gönül vermesi halinde sonuca ulaşmaması mümkün değildir.

*Aksi halde adı farklı olan ve içeriği sudan meydana gelen “DÜNYA TEKEL SU FİRMALARI” PH değeri yüksek kalitede olan sularımıza çökmeye devam edecektir.

*DÜNYA SU KONFERANSLARININ MAHİYETİDE BUNDAN İBARETTİR.

*Hayatı boyunca örnek bir devlet kurmuş milletimiz; KITALAR VE SINIRLAR AŞAN başka devletlerin de faydalandığı akıp giden suları kesmeyecek ve kesintiye de uğratmayacaktır.

*Avrupa, suyun önemini 1976'dan beri 80 ülke ve 420 delege ile EasAqua Culture aracılığıyla kontrol altına almış; dünyada hangi denizlerde hangi canlıların yaşadığının envanterini çıkarmış durumdadır. Aynı zamanda, dünyadaki tatlı su kaynaklarının barındırdığı biyolojik çeşitliliğin ve sağlık açısından yararlarının araştırılması yönünde çalışmalar devam etmektedir.

*EasAqua Culture 2020 Delegasyonu Başkan adaylığı kapsamında ilk Türk başkan adayımız Sayın Salih Kurt, bu konuyu TİNGADER Nisan ayı sayısında “Dünya Su Durumu ve Verimli Tarım Arazilerinin Desteklenmesi” başlığıyla ele aldı. Önemle okumanızı tavsiye ediyoruz.

İnsan hayatı için elzem rol oynayan, hayat iksiri su bizden kendisine sahip çıkmasını beklemektedir.

 

*O nedenle bu şimşeği çakan TİNGADER Genel Başkanlığı ve bu projeye gönülden sahip çıkan ve Türkiye üniversiteler sıralamasında öğrenci memnuniyetinde 11. sırada yerini alan ISUBÜ ve Rektörü Prof. Yılmaz Çatal’ın şahsında değerli tüm ekip arkadaşlarına en derin saygılar sunuyoruz.

 

*Sakın olmaz demeyin. Dünya da bir örneği halen Çin’de bulunmaktadır.

43 şehrin su ihtiyacını Çin bu şekilde karşılamaktadır.

*Çin, değişik akarsuların debi ve yataklarını değiştirerek, nakil ve transfer yoluyla su kaynaklarından mahrum 43 şehre abu hayat suyunu ulaştırmıştır.

 

*Türkiye ve dünya çapına akademik bir unvana kavuşan “TİNGADER TÜRKİYE” dergimiz ISUBÜ’nün yapmakta olduğu çalışmalarının geniş bir özetini Haziran sayısında dünya kamuoyu ile paylaşmaktan onur duyacaktır.

 

SU ÇALIŞTAYINA DOĞRU,

*Ayrıca “SU ÇALIŞTAYI” da önümüzdeki günlerde ISUBÜ vizyonu ile gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

NOT: 849 yıl önce kazandığımız ve hala böyle muhteşem bir zaferin nerede kazanıldığının tescili için Sayın Valimiz Abdullah Erin’in önümüzdeki günlerde yamayı düşündüğü “MİRYOKEFALON ÇALIŞTAYI ” ve soykırımcı, çocuk katili Netanyahu’yu yargılayan Lahey Adalet Divanı gibi bir mahkemenin USSAM (Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi) Türkiye’de kurulması için yürütülen mücadele ne kadar önemli ve takdire şayan ise ISUBÜ’nün gündeminde yerini alması planlanan “SU ÇALIŞTAYI” da o kadar önemlidir diye düşünüyoruz.

Mehmet Ali Çelik
Akdeniz Gazetesi, Küresel Akdeniz İnternet Sitesi ve TİNGADER Türkiye Dergisi İmtiyaz Sahibi 
    TİNGADER (Tüm İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği) Gn.Bşk
 TİGEF ( Tarafsız İnternet Gazetecileri Federasyonu) Genel Başkan Vekili
Türkiye Basın Cemiyetleri Vakfı Üyesi

DİĞER HABERLER