SUDAKİ KOKU YOSUN ÇIKTI

Isparta'nın içme suyundaki koku ve tat bozukluğunun Eğirdir Gölü'ndeki yosunlaşmadan kaynaklandığı öğrenildi

09 Ekim 2012 Salı 13:17

. Biyolog Sedat Karakoyun’a göre  bu şimdilik geçici bir durum ama acil tedbir alınmazsa  Eğirdir Gölü içme suyu kaynağı olmaktan çıkacak

SONUÇLAR BÖYLE ÇIKTI

Isparta’nın şehir şebeke suyunda bir süredir hissedilen koku ve tat değişimi şikayetlerinin artması üzerine Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü mahallelerden su numunesi aldı. Bakteri açısından su temiz çıktı. Ancak sonuçlar suda metalik tat ve çürüksü koku olduğunu ortaya koydu.   Yosun kokusu ve tadının, içme suyu kaynağındaki yosunlaşmadan kaynaklandığı anlaşıldı. Belediye ekipleri Bedre mevkiinde bulunan pompaj istasyonunda filtrelerin  temizlenmesi çalışmasına başladı

GÖLÜN MESAJI

Gölü çok iyi bilen Biyolog Sedat Karakoyun’a göre,  koku ve tattaki anormal durum göl suyunun soğuması ve dalgalanmayla birlikte normale dönecek.  Gölün bize mesaj verdiğini belirten Karakoyun, “Eğer tedbir alınmazsa yosunlaşmanın tüm göle hakim olması durumunda içme suyu kaynağı gölümüzü kaybedeceğiz. O durumda gölden tarımsal sulama amaçlı bile yararlanamayacağız” görüşünü iletti.

Darıderesi Göleti ve  kaynak sularındaki azalmayla birlikte  Isparta Belediyesi içme suyunu  Eğirdir Gölün’den  almaya başladığından bu yana vatandaştan suda  yosun  kokusu bulunduğu ve  tadın kötü olduğu yönünde şikayetler arttı. Gazeteniz Demokrat, ‘Suda koku paniği’ manşetiyle konuyu gündeme taşıdı. Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı ekipleri şikayetler üzerine harekete geçti. 28 noktadan su numunesi alındı.

NEDENİ YOSUNLAŞMAYMIŞ

Ekipler en ince detayına kadar su örneklerini inceledi. Suda bakteriye rastlanılmadı ancak metalik tat, pas, ve çürüksü koku tespit edildi. Vatandaş, ‘yosun kokusu var’ şikayetinde haklı çıktı. Koku ve tattaki anormal durumun Eğirdir Gölü’ndeki yosunlaşmadan kaynaklandığı öğrenildi. Belediye ekipleri geçtiğimiz hafta sonu suyun alındığı Bedre mevkideki pompaj istasyonun filtre sisteminde temizlik çalışmalarına başladı.

DAHA ÖNCEDE OLMUŞTU

Eğirdir Gölü’nü çok yakından tanıyan  Biyolog Sedat Karakoyun, 2006 yılında da benzer bir durumun görüldüğünü anımsattı. Bu durumun mevsimsel sürece bağlı olarak geçici  olduğunu belirten Karakoyun, “Ancak göl bize bir mesaj veriyor. Eğer tedbir alınmazsa yosunlaşmanın tüm göle hakim olması durumunda içme suyu kaynağı gölümüzü kaybedeceğiz. O durumda gölden tarımsal sulama amaçlı bile yararlanamayacağız” dedi.

GEÇİCİ BİR DURUM AMA

TEDBİR ALINMASI ŞART

Göl etrafındaki tarımda kullanılan gübre, evsel ve endüstriyel atıkların  Eğridir Gölü’ne ulaşması  sonucu gölde aşırı miktarda azot ve fosfat aşırı miktarda biriktiğine dikkat çeken Karakoyun, bu birikimin gölde yosunlaşmaya neden olduğunu ve buna bağlı olarak suda bulanıklığın meydana geldiğini söyledi. Bu duruma ötrofikasyon denildiğini kaydeden Karakoyun, “Eğirdir Gölü’nde bu olay genellikle  gölün durgun olduğu, dalganın olmadığı, su sıcaklığının arttığı bir dönemde meydana gelir. Bu dönemde yosun çoğalır. Yakın gelecekte göldeki soğuma, dalgalanmayla birlikte koku ve tattaki durum ortadan kalkacaktır. Ancak gölle ilgili şu an için tehlike görünmese bile Bafa Gölün’de olduğu gibi yosunlaşmanın göle tamamen hakim olması durumunda  Eğirdir Gölü’nden içme suyu kaynağı olarak değil,  tarımsal sulamada bile kullanamayacak hale geleceğiz. Balıkçılık ortadan kalkacak, hatta hayvanlarımıza bile bu suyu içiremeyeceğiz” diye konuştu.

GÖL MESAJ VERİYOR

Sudaki koku ve tat değişimiyle aslında gölün ‘ben elden gidiyorum’ mesajı verdiğini belirten Karakoyun, “Gölün bir avantajı dipteki çamurun kalsiyum açısından zengin olması Eğer bu durum olmasa şu anda yosunlaşma göle daha çok hakim olacaktı. Koku ve tat daha bozuk olacaktı” dedi.  ‘Suyu rahatlıkla için veya içmeyin’ gibi bir uyarı yetkisine sahip olmadığının altını çizen Karakoyun, ancak bu sudaki kokunun neden kaynaklandığı konusunda bilgi verebileceğini aktardı.  Göl suyunun mutlaka içme suyu kalitesinde olması gerektiğine de dikkat çeken Karakoyun, çıtanın bu anlamda mutlaka yüksek tutulması gerektiğini aktardı. Tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyleyen  Karakoyun, “Analiz yapmanıza gerek yok. Yöre halkı suyun koktuğunu, tadının bozulduğunu biliyor” görüşünü iletti.   

Vatandaş çeşme suyu içmiyor

 

İçme suyundaki yosun tadı ve kokusu vatandaşı hazır suya yönlendirdi. Çeşme suyu içmeyi bırakan Ispartalılar yetkilileri acil çözüm için göreve davet ediyor

 

Isparta suyunda son iki haftadır artan yosun kokusu vatandaşı korkuttu.  Arıtıldığı halde içme sularının neden koktuğunu merak ettiklerini belirten vatandaşlar, “Eskiden içmeye doyamadığımız suyumuzu şimdi içmeye korkar hale geldik” dediler.

 

Suda yaşanan kokuyu sokaktaki vatandaşa ve esnafa sorduk.

 

“Orhan Küçükateş (Esnaf):

Bazı çukur mahallelerdeki içme sularında koku oluyor. Migros, Çevre yolu eğirdir’e yakın yerlerde bazen klor, bazen balık kokusu alıyoruz.  Karbuz çeşmesi suyunun tadı eskiden çok güzeldi. Şimdi zeytinyağı gibi. Arıtıldığı halde bu koku neden. Darı Deresinin suyu harika ama yetmiyor. Halıkent ve belirli yerlere veriliyor. Bütün apartmanlara damanacana su geliyor. Eskiden bu büyükşehirlerde olurdu.

Ali Deregümü (Esnaf)

Isparta’nın suyu eskiden içilirdi şimdi içilmez oldu. Karpuz çeşmesinin suyu bile değişti. Sanırım bu şebekeden kaynaklanıyor. Daha önce yazın sıcağında mükemmel akardı. Şimdi Sav’dan araçla gidip su dolduruyoruz. Ayazmana da dağdan su geldiği halde su artık çamur oldu. Ispata’nın suları içilemez hale geldi.

Melek Gültutar (Vatandaş)

Suları artık içilemez hale geldi. Su içmeye korkuyoruz.  Su İçerken midem bulanıyor. Sudan balık kokusu geliyor. Bazen de çeşmelerden kum akıyor.

Hasan Saygıcı (Esnaf)

Zaten çeşme suyu içmiyoruz. Isparta suyunun tadını da unuttuk. Eğirdir’in suyu normal de iyiydi. ama zirai atıklardan olduğundan dolayı gölün dip yapısı bozuldu. Koku oldu balık bile kalmadı. Davraz, Belmaş evleri, Bahçelievler hep eğirdir suyu. Mimar Sinan dan yukarısı eski Isparta suyu ve güzel.

Belma Kışla (vatandaş)

Sularda balık kokusu hissediyoruz. Yetkililerden sudaki kokunun neden olduğunu ilişkin net bir açıklama bekliyoruz. Eski Suyumuz tadını istiyoruz.”

DİĞER HABERLER