TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçiler konusunda son dakika açıklamasında bulundu. Çelik, Taşeron işçilik sorunu yasal olarak halledildiğini ifade etti.

29 Nisan 2015 Çarşamba 11:14

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçiler konusunda son dakika açıklamasında bulundu. Çelik, "Taşeron işçilik sorunu yasal olarak halledildi." dedi. Bakan Çelik, yarın Başbakan'ın yarın taşeron konusunda önemli açıklamalar yapacağını söyledi. Muhalefetin ekonomiye ilişkin seçim vaatlerini değerlendiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik,''Bunlar ayağı yere basmayan projeler. Ana muhalefet partisi lideri 158 eylem ve projeden bahsediyor 101'i şu an fiili olarak uygulanıyor'' dedi.

TAŞERON MESELESİ TÜRKİYE'DE YASAL ANLAMDA ÇÖZÜLDÜ

Seçim dolayısıyla gerekli gereksiz bazı değerlendirmelerin yapıldığı bir süreçteyiz. Taşeron uygulamaları diye ifade edilen alt işveren işçileri ile ilgili biz geçtiğimiz yaz son derece önemli bir düzenlemeyi parlamentodan geçirdik. Bir anlamda taşeron meselesi Türkiye'de yasal anlamda çözülmüş bulunuyor. Mesela deniyor ki hizmet alımı uygulamasına son vereceğiz deniyor.

Türkiye komünizme dönmüyor sanıyorum. Sırf seçim için popülizm uğruna bir şeyler söyleniyor ama gerçekliği var mı yok mu söylenmiyor. Bugün dev yemek sanayileri kurulmuş ama siz hala diyorsunuz ki kurumlarımın alt tarafında bir aşçı, yemekhane oluşturacağım yemek imalatı yapacağım diyeceksiniz. Bu hayatın gerçekleri ile bağdaşmıyor. Bunun gibi hizmet satın alımı olmasın diye günümüz dünyasının gelişmiş ve gelişmekte olan hiçbir ülkesinde olmayan bir kavramı çalışma hayatına yerleştirmeye çalışmak mesnetten yoksun. 

Dolayısıyla hizmet alımı olacak. Peki çalışan taşeron işçinin hakkını hukukunu korumak her çalışanın hakkını korumak olduğu gibi biz taşeron işçisi ücret almada zorlanıyordu.Taşeron firma dediğimiz firma ücreti vermeme iflas etme gibi veya ücreti ödememe gibi bir durum söz konusu olduğunda asıl işveren sorumludur ücretini yatırmak durumundadır dedik. Çalışma açısında iş güvencesi açısından sıkıntıları vardı. En az üç yıl anlaşma yapılacak dedik. Toplu sözleşme hakları, hak arama imkanları yoktu. Şimdi artık toplu sözleşme hakları getirdik. Kıdem tazminatları yoktu.

 11 buçuk ay çalıştırılıyorlardı ve tazminat alamıyorlardı artık alıyorlar. Yıllık izinleri yoktu. Yıllık izinleri de güvence altına alındı. Hizmet alınacak yerler belli artık orada çalışan bir vatandaşı asıl işte çalıştıramayacaksınız. Asıl işte çalışıyorsa bir işçi onlarla ilgili eleman ihtiyacı varsa kadroya alınması, yoksa onların tazminatlarının derhal ödenmesi konusunda bir çalışma yaptık. Dolayısıyla bir sorun kalmamış oluyor.

DİĞER HABERLER