TEKNOLOJİ OLUMLU YANSIDI

Teknoloji olumlu yansıdı

20 Temmuz 2025 Pazar 16:14

Haber/Ali İhsan TOPAL - Isparta’da 37 yıldır fotoğrafçılık yapan Ömer İpekçi, mesleğin geçirdiği değişimi ve teknolojinin etkilerini anlattı. 

Meslek hayatına ilkokuldan mezun olduktan sonra çırak olarak başladığını söyleyerek; “Babam, 20-30 farklı meslek grubunu yazmıştı ve ben aralarından fotoğrafçılığı seçtim. Sağ olsun o dönemde bir ustam vardı. Çırak olarak onun yanında başladım ve 5 yıl boyunca yanında çalıştım. 1994 yılında başka bir yere geçtim ve kalfalık dönemimi tamamladım. Askerlik sonrası ustam bana ‘Ben yaşlandım, burayı sana devredeyim’ dedi ve 2004 yılından itibaren işyerini ben devraldım” dedi.

Fotoğrafçılığı ‘hatıralar bırakan, temiz bir meslek olarak tanımlayan İpekçi, sektörün 2000’li yıllara kadar iyi durumda olduğunu söyledi. İpekçi; “Cep telefonları çıkmadan önce fotoğraf sektöründe sanatın ayrı bir değeri vardı. İnsanlar fotoğraf çektirip filmleri bize getirir, biz de kapalı kutu halinde fotoğrafları çıkarırdık. Sonucunu merakla beklerdik. Aileler hatıra kalması için fotoğraf çektirirdi çünkü o zamanlar yaygın değildi. Düğünlere gittiğimizde, adeta bir öğretmen ya da başbakan gibi saygınlık görürdük. Ancak teknoloji geliştikçe bu durum değişti. 2000’li yıllardan sonra fotoğrafçılık sektörü giderek küçüldü. Artık insanlar sadece zaruri durumlarda; düğün, okul, vesikalık veya biyometrik çekimler için fotoğrafçıya gidiyorlar. Çoğu kişi fotoğraf çektirmek yerine cep telefonlarıyla çekip yetiniyor. Hatta cep telefonlarında binlerce fotoğraf olmasına rağmen sadece birkaç tane baskı isteyen oluyor” şeklinde konuştu. 

İpekçi, fotoğrafçılık mesleğinin reklamcılık ve matbaacılıkla iç içe girdiğini, sosyal medya platformlarının sektörde yeni bir dönem başlattığını söyledi. “Bugün herkes eline fotoğraf makinesi ya da kamera alıp Instagram’da reklam yapıyor. Mesleğimiz her geçen gün zayıflıyor. Teknoloji çok hızlı ilerliyor, yeni makineler hemen çıkıyor ve yetişmek zorlaşıyor. İyi bir cep telefonu artık kameralarımızın kalitesine ulaştı” diye belirtti. 

Geçmişte fotoğrafçılığın büyük emek gerektirdiğini vurgulayan İpekçi, “Eskiden karanlık odada film banyosu yapılır, aydınlığa çıkarılır, rötuşlanır ve tekrar baskı alınırdı. Fotoğraf kartları ışık görünce yanardı ve baskı olmazdı. Dijital teknolojinin gelmesiyle işler kolaylaştı. Eskiden bir pozda göz kapalı çıksa film boşa giderdi, şimdi dijitalde çekim anında görüntüyü görebiliyoruz. Teknolojinin bu anlamda olumlu etkileri oldu” diye konuştu.

DİĞER HABERLER