TEKNOLOJİK ALET KULLANIMINA DİKKAT!

Teknolojik alet kullanımına dikkat!

10 Mart 2025 Pazartesi 14:16

Haber/Gamze HAN- Isparta’da 25 yıldır optisyen olan Alparslan Öztaş, göz problemlerinin erken yaşlarda oluşma potansiyelinin yüksek olduğunu ve tedaviye başlanmaması halinde daha da ileri derecelerde artabileceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. 

Çocukların pandemiyle birlikte başlayan uzun süre tablet ve telefon kullanımı alışkanlıklarının gözlerde ciddi tahribatlara yol açtığını söyleyen Öztaş; ‘’Son dönemlerde özellikle pandemiyle beraber çocuklar dışarıya çıkamadıkları için çok fazla telefon tabletlere vakit harcıyorlar. Yakına bakmaları ve aynı zamanda mavi ışık filtresi olmaması gözlerdeki ciddi tahribatlara yol açıyor. Şimdi pandemi bitmiş olmasına rağmen yine çok fazla çocuklar artık dışarıda olmadıkları için ekran maruziyeti oluşuyor dolayısıyla birçok çocukta yüksek numaraları miyop gelişimi oluşuyor. İlkokula giden çocuklarda genellikle öğretmen fark ediyor. Peki miyop nedir? Miyop göz küresinin anatomik olarak uzun olmasıyla alakalıdır. Çocuk büyüdükçe kafatası da büyüyor ve göz küresi de bununla birlikte hızlı büyümesine neden oluyor. Bu sayede miyop oluşumu da hızlı bir şekilde artıyor” dedi. 

GÖZLÜK KULLANIMINDA MAVİ FİLTRELİ CAMLAR TERCİH EDİLMELİDİR

Alparslan Öztaş, çocuklarda teknolojik aletler sebebiyle oluşan göz problemlerini önlemek amacıyla mavi filtreli gözlük camların kullanılmasının öneminden bahsetti. 
Öztaş, açıklamasında; ’Çok hızlı bir miyop artışı var. Yakına yoğun bakmak da bunu yüksek derecede etkiliyor. Bununla alakalı da son teknoloji camlar üretildi. Miyop artış hızını fazlasıyla azaltıyor. Kendi kızımla alakalı yaşadığım tecrübeden örnek vermem gerekirse kızımın göz numarası 0.25’te ve astigmat vardı. Daha sonrasında 9 ay kadar bir ihmal süremiz oldu ve 1.75 numara birden yükseldiğini gördük. Bahsettiğim birçok markanın üzerinde çalıştığı anti-miyop olan camı kendi kızım üzerinde denedim ve yaklaşık 1.5 yılda kızımın göz numarası 0.50 kadar bir artış gösterdi. 9 ayda ise 1.75 artışa nazaran çok faydalı geldi. Kullanmasak 4’ü görürdük diye düşünüyorum.  Ekrana çok fazla maruz kalan çocuklarda normalde odaklanma halinde yaşanan 5-6 kere olan göz kırpma sayısı 2-3'e düşmektedir. Gözlerde sürekli bir yanma oluşur. Bizim tavsiyemiz telefon ve tablet gibi teknolojik aletlerin mümkün olduğunca kontrollü ve az sürelerde kullanılmasıdır. Çocuk illa ki bu şekilde vakit geçirmek istiyorsa televizyona aktarıp daha uzak mesafeden bakılması faydalı olacaktır. Gözlük kullanımında ise mavi filtreli camlar tercih edilebilir. En azından daha kısa dalga boyları daha yüksek ışınlara karşı gözü korumuş olur. Onun dışında ortamı nemlendirebiliriz ve göz kurumasını azaltabiliriz. Tablet ve telefonla çok fazla vakit geçiriyorsa en azından belli periyotlarda 15-20 dakikaya bir uzağa baktırılarak gözü dinlendirilmesi gerekmektedir’’ diye konuştu.

DİĞER HABERLER