VAH BENİM HALK PAZARIM

ITKM'de inşaat durdu, açılış umudu gelecek döneme kaldı

02 Ağustos 2013 Cuma 15:02

 2006'da yapılan ihale ile Belediyenin elinden kuş gibi uçan 50 bin m2'lik Halk Pazarı alanında (ITKM) incelemelerde bulundu. Mart-2009'da bitirilip, teslim edilmesi gereken çarşıda nöbetçiler dışında bir tek işçi çalışmıyor.

 500 İŞYERLİ ÇARŞININ

 TEK SAKİNİ: KUVEYT TÜRK

 Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi için yılan hakiyesi demek bile artık yeterli değil. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı'nın tüm gayrimenkulleri Belediyede kalmak üzere yapımına başladığı Halk Pazarı Projesi, başladığı gibi gitmedi. Geride kalan 15 yıllık süre içerisinde ne Isparta gayrimenkullerine sahip çıkabildi ne de Halk Pazarı Projesi'ni görebildi. 500 bağımsız işyerinin bulunduğu ITKM, sözde Mart-2009'da bitecekti. Proje tamamlanmadığı gibi müteahhidin her istediği yapıldı, Belediyeye olan borçlarının tahsili yapılamadı. Teslim tarihinin üzerinden 4.5 yıl geçti, ITKM tamamlanamadı, 500 işyerli çarşının tek sakini Kuveyt Türk Isparta Şubesi.

 3 BAŞKAN 3 PROJE 3 PROJE TADİLATI

 Isparta Belediyesi'ne ait 50 bin m2'lik değerli arsada planlanan proje, 3 ayrı başkanın görev yaptığı 4 dönemde 2 ayrı isimle anıldı. Mehmet Aybatılı'nın başkanlığı döneminde tüm gayrimenkulleri Belediye'de kalmak amacıyla ulusal yarışması ile ortaya konan projenin adına Halk Pazarı Projesi denildi. Temeli 1998'de atılan Halk Pazarı Projesi, 1999'da göreve gelen Yusuf Ziya Günaydın'ın başkanlığı döneminde değişti. Kendi projesi ve hukuki sorunlar nedeniyle 4 yıl inşaata başlayamayan Günaydın, 2004 seçimlerine 1 yıl kala inşaat alanında 2. inşaata başlandı. 2004'de göreve gelen Hasan Balaman, Halk Pazarı'nda 3. bir proje olmayacığını açıklamasına rağmen sözünde duramadı. Hazırlanan 3. proje 2006 yılında yapılan kat karşılığı usulü ile ihale edildi, adı da Ticaret ve Kültür Merkezi olarak değiştirildi. Kadıahmetoğulları A.Ş'nın kazandığı ihaleden sonra ITKM'nin yapımına başlandı. 500 bağımsız işyerinden oluşan ve Isparta Belediyesi'ne kültür alanları dışında bir tek gayrimenkulün bırakılmadığı ITKM'de Balaman döneminde 2 kez, Günaydın döneminde de 1 kez proje tadilatı yapıldı. Zeyilname adı verilen bu proje tadilatları sonucunda değer artışından kaynaklanan mali tutar müteahhidin borç hanesine yazıldı. Günaydın döneminde de 43 dükkan alındı.

 BU DÖNEM AÇILMASI İMKANSIZ

 Belediye Başkanı Günaydın ve ekibinin bu dönemde hizmete açılacağı sözünü verdiği ITKM'de bu şartlarda açılış mümkün gözükmüyor. Zira Akdeniz muhabiri, inşaat çalışma sezonunun yoğunlukla yaşandığı bu dönemde ITKM inşaat alanını gezdi. Projenin başından sonuna kadar yapılan gözlemlemede ITKM'de nöbetçiler dışında bir tek işçinin bile çalışmadığı görüldü. Akdeniz objektiflerine yansıyan bu görüntüler Ticaret ve Kültür Merkezi'nin açılışının bu döneme yetişmeyeceğini ortaya koyoyor. Çevresindeki esnafları bitiren, çarşı esnafının umutla beklediği ITKM'de açılış umudu yine yeni döneme kaldı. Bakalım, 5. dönemde ITKM hizmete açılabilecek mi?

DİĞER HABERLER