YAPILAN TAKİPLER BEBEĞİN SAĞLIĞINI DOĞMADAN BİZE GÖSTERİYOR

YAPILAN TAKİPLER BEBEĞİN SAĞLIĞINI DOĞMADAN BİZE GÖSTERİYOR

25 Mayıs 2018 Cuma 14:34

Günümüzde hamile kadınların en çok düşündükleri karınlarındaki bebeklerdir. Bebek sağlıklı mı? Sorusunu her zaman kendilerine sorarlar. Bu soruları gidermek için gebelik takibinin önemi oldukça çok. Gebelik takibinin önemini Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Murat Arslan anlattı.

Anne adaylarının kafasını kurcalayan en büyük soruların başında gelir gebelik takibi. Peki gebelik takibi nasıl yapılır, gebelik takibinin önemi nedir, gebelik takibinde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? diye merak ediyorsanız. Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Murat Arslan önemli bilgiler verdi.

İlk 3 ay gebelik takibi nasıl olur, gebelikte 4 ve 6 aylarda takip nasıl yapılır, 6-9 ay hamilelik takibi için dikkat etmeniz gerekenler nelerdir, gebelik takibi nasıl yapılır, gebelik takibinin önemi nedir, gebelik takibinde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? Bu soruları sıraya koysak saymakla bitmez peki ama ne yapmalı işte bu noktada sizlere yardımcı olabilmek adına Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Murat Arslan'ın açıklamalarını bu haberde topladık. Opr. Dr. Murat Arslan, gebelik takibinin doğru ve eksiksiz yapılmasının, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun önceden tahmin edilebilmesi, önlenmesi ve doğru tedavisinde büyük önem taşıdığını söyledi. Gebelik ortaya çıktıktan sonra, bebeğin ve annenin sağlıklı bir şekilde gebelik sürecini yönetebilmesi, hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı açısından büyük önem taşımakta.

Gebelik süreci, ilk haftadan son haftaya dek takip gerektiren bir bütün olduğu için de bu süreçte, ideal bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Murat Arslan, anneyi risk altında bırakmadan, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi noktasında kritik bir süreç olan ‘gebelik takibi’ ile paylaşımlarda bulunarak, bu sürecin doğru ve eksiksiz yapılmasının, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun önceden tahmin edilebilmesi, önlenmesi ve doğru tedavisinde büyük önem taşıdığını söyledi.

Gebeliğin takibinin, anne adayının adet gecikmesini takiben, gebeliğin varlığının tespit edilmesi ile başladığını aktaran Dr. Murat Arslan, “Gebelik süreci ortalama 9 ay 10 gün veya 40 hafta devam etmektedir. Gebeliği 3 dönemde değerlendirebiliriz. İlk 3 ay '1. Trimester', 4-6 aylar '2. Trimester', 7-9 aylar ise '3. Trimester' olarak tanımlanır. Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi, gebelik hormonuna bağlı keskin değişimler ve vücudun gebeliğe alışma sürecinden dolayı, gebeliğin diğer dönemlerine göre daha zor bir süreçtir. Gebelik sürecini ideal bir şekilde geçirebilmek için gebelik zamanlamasının en iyi şekilde ayarlanması gerekiyor. Bu plan doğrultusunda da tedbirler alınmalı. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı kesilmeli, insan sağlığına zararlı ortamlardan korunmalıdır” dedi.

Gebelik sürecinin, sağlık personeli veya kurumu tarafından izlenmesi gerektiğini aktaran Dr. Arslan, “İlk üç ay, gebelik kayıplarının görülme ihtimali daha yüksektir. Bu dönemde, anne adayları bebek hareketlerini henüz hissedemediği için daha endişeli olabiliyor. Sağlıklı gebelik takibi, ilk üç ay süresince 2-3 hafta arayla yapılmaktadır. Hekimle gerçekleşen her görüşmede, tansiyon ve kilo ölçülerek, gerekli tahliller yapılacak ve bebeğin kalp atışlarıyla büyüklüğü, ultrasonla

değerlendirilecektir. Vajinal kanama, vajinadan su gelmesi, rahimde kasılmalar görülmesi, bebek hareketlerinde azalma gibi belirtiler görülmesi durumunda acilen hekime gidilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

DİĞER HABERLER