Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?
Diyetisyen Yasin Ayyıldız, yaz aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğini Bomba32 okurları için anlattı. Karbonhidrat, kızartma, işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durulmasını öneren Ayyıldız, sindirimi kolay gıdalar ile meyve sebze tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Ayyıldız, açıklamasında; “Kızartmalar, fastfood, kremalı ürünler, paketli gıdalar, salam sucuk gibi işlenmiş ürünleri tüketiminden kaçınmalıdır. Bu aylarda yaz sebzelerinin yemek olarak, haşlama veya fırın olarak tüketimi yapılmalıdır. Yemekler zeytinyağı kullanılarak pişirilmelidir. Ayrıca öğünlerde meyve sebzelere yer vermeliyiz. Sebze ve meyveler içeriğinde vitamin, mineral ve yüksek miktarda su içermektedir. Yaz meyveleri yüksek oranda su miktarı içerirken düşük kaloriyle beslenme listelerinin vazgeçilmezi olarak yer almaktadır. Karbonhidrat miktarı yüksek besinlerin aşırı tüketimi vücut ısının artmasına ve aşırı terlemeye neden olacaktır. Yaz aylarında yüksek karbonhidrat içeren pirinç pilavı beyaz ekmek, patates ve şehriye tüketimi sınırlandırılmalıdır. Karbonhidrat içeren besin tüketirken bireyin tercihi tam tahıllı çavdarlı ürünlerden yana olmalıdır” şeklinde konuştu.
Ayyıldız, “Yaz aylarında kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus su tüketimidir” diyerek, açıklamasına şu şekilde devam etti; “Hava sıcaklarının artmasıyla bireyin vücudundan sıvı kaybı yaşanmaktadır. Vücuttan atılan sıvının tekrar yerine koyulması bu günlerde daha önemli hale gelmektedir. Yetersiz su tüketimi ağızda koku, ciltte kuruluk, halsizlik, baş dönmesi ve böbrek rahatsızlıkları gibi problemlere yol açabilmektedir. Ne kadar su tüketmeliyim dediğinizi duyar gibiyim. Çok basit bir hesaplamayla kilonuzla 30 ml çarptığınızda minimum ne kadar su tüketmeniz gerektiği karşınıza çıkmış olacaktır. Örnek verecek olursam 100 kg birey minimum 3 litre su tüketimi yapmalıdır” dedi.
Yüksek kafein içeren içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Ayyıldız, kahve çay yerine maden suyu tüketilmesiyle vücuda mineral desteği yapılabileceğini belirten Ayyıldız, şu şekilde devam etti; “Kahve ve çay, su ihtiyacını karışılmazken bireyin daha fazla sıvı kaybına neden olabileceği unutulmamalıdır. Terlemeyle birlikte vücuttan sıvı kaybının yanı sıra mineral kaybı da olmaktadır. Gün içerisinde tüketilen 2 bardak maden suyu bireyin su ihtiyacının azalmasını; kas ağrılarını ve kas kramplarının olmasını engelleyecektir” dedi.