İŞTE FEVZİ ÖZDEMİR'İN YENİ OTOGAR İÇİN AÇTIĞI İPTAL DAVASININ GEREKÇESİ

İŞTE FEVZİ ÖZDEMİR'İN YENİ OTOGAR İÇİN AÇTIĞI İPTAL DAVASININ GEREKÇESİ

06 Aralık 2016 Salı 11:50

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir, düzenlediği basın toplantısı ile Belediyenin Çünür Mahallesi'nde yapacağı yeni otogar için Isparta İdari Mahkemesi nezdinde yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açtığını duyurdu. Yeni otogarın yerinin yanlış olduğunu savunan Özdemir, şu açıklamayı yaptı: Pek çoğunuzun malumu olduğu üzere, Belediye Başkanlığınca yapılacak olan yeni otogar tarafımdan tartışmaya açılmıştır. Belediye Başkanlığı, tarafımca ileriye sürülen itirazlara konunun ciddiyeti ile mütenasip cevaplar vermemiştir. Bunun yerine konunun önemi gözlerden saklanarak, şahsımın bu konulardaki uzmanlığı tartışma konusu yapılarak demagojik bir dil kullanılmıştır.

Onbeş yıldır Isparta siyaseti ile uğraşıyorum. Elimdengeldiğince Isparta için projeler üretiyor ve bunları her ortamda kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyorum. Yaklaşık on yıldır da yeni otogar inşası konusundakonunun uzmanları ile belki de yüzlerce defa görüştüm ve fikir alış verişindebulundum.

Öncelikle kesin bir dille şunu belirtmeliyim ki, Belediyeninyeni otogar alanı için seçtiği yer son derece yanlıştır ve Isparta’nıngeleceğine saplanmış bir hançerdir.

Belediye başkam bu alanın 30-40 yıl önce belirlendiğinisöylüyor.

Sizlere soruyorum 30-40 yıl önceki Isparta’da mı yaşıyoruz?,

30-40 yılda Isparta hiç mi değişmedi, gelişmedi?

Sanki 30-40 yıl öncesinin şartlan bugün de geçerliymiş,aynıymış gibi hareket ediliyor. Isparta 30-40 yıl önceki Isparta olsa idi belkibu yer tercihi doğru olabilirdi. Ama bugünün şartlarında kesinlikle yanlıştır.Yapıldığı takdirde hepimizce görülecektir ki, Çünür mevkiine yapılacak otogarçok kısa bir zamanda kentimizin zaten yoğun olan bu bölgesini iyiceyoğunlaştıracak ve içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.

Bu münasebetle Belediye başkanlığı tarafından Çünür mevkiineyapılacak yeni otogar inşasına karşı Isparta İdare Mahkemesi nezdinde yürütmeyidurdurma talepli iptal davası açmış bulunmaktayım. Dava dilekçemde itirazgerekçelerimi ayrıntıları ile yazdım. Söz konusu itirazlarım kısaca şunlardır,

1.            IspartaBelediyesinin yeni ve bugünün şartlarına uygun bir hazırlık ve planlamaaşamasından sonra yeni terminal alanı belirlemesi gerekirken, 30-40 sene önceterminal alanı olarak belirlenmiş bir bölgeye, sanki o zamanın şartlan aynıyladevam ediyormuş gibi terminal yapması yanlıştır.

2.           Terminalin yapılmak istendiği Çünür bölgesi, çok yoğun bir bölgedir.Aynı bölgeye bir de terminal yapıldığı takdirde en fazla 5 yıl sonra yoğunlukdaha da artacak, bölge tamamen kendi içerisinde boğulup kalacaktır.

3.            Yeniterminalin yapılacağı Çünür Bölgesi, Tarım alanı olduğu gibi, çevresindeoldukça yüksek katlı binaların yer aldığı, her geçen gün belki de emsallerininçoğalabileceği konut alanıdır. Bu sebeple terminal inşasına uygun değildir.

4.            IspartaBelediyesinin uygulayacağı terminal yerinin, ne yeni açılacak çevre yoluna nede mevcut olan raylı sisteme entegresi mümkün değildir. Çevre Düzeni Planındaöngörülen yeni çevre yolu ulaşım ağına tamamen aykırı ve ters yöndedir.

5.            IspartaBelediyesinin belirlediği terminal alanı özellikle ilçe terminal alanlarınıiçermemektedir. Zaten Belediye yetkililerinin şu an için kent merkeziiçerisinde kalan, köy ve ilçe otobüs terminalini yeni terminale şimdiliktaşımayacağız demeleri de yeni terminal alanındaki yoğunluğun artışıkorkusundan kaynaklanmaktadır.

6.           Isparta’nın 1/25.000’lik Çevre Düzeni Planı onaylanmamıştır. Belki deonaylanmayacaktır. Çevre Düzeni Planlaması açıklanmamış bir alana otobüsterminali ihalesi yapmak usule aykırı ve son derece hatalı bir idari işlemdir.

7.            Belediyetarafından terminal ile ilgili projede gerçek somut ihtiyaçlar belirlenmeden,çiçekler, böcekler ve ucube kule vb. binalarla vatandaşın gözü boyanmakta,adeta vatandaşımızın aklıyla alay edilmektedir.

8.            Belediyetarafından yeni terminalin yapılacağı Çünür Bölgesi, yeni çevre yoluna tamamenters bir alanda olduğu için, gereksiz yere şehirlerarası otobüslerin kent içitrafiğine girerek ciddi bir ağır vasıta yoğunluğu oluşturmasına sebebiyetverecektir.

9.            Belediyetarafından vadeli imalata dayalı, imalat artışım öngören, yıllara sâri ihalemodeli uygulanacağından ciddi bir Kamu zararı meydana gelecektir. Oysa ki aynıterminal P.P.P modeli ile hiçbir ücret ödemeden yapılabilecektir. Mevcutyapılmakta olan Bölge Hastanesi bu tip proje ile gerçekleştirilmektedir.Kısaca; Yap işlet Devret modeli öngörülmelidir.

10.          Kentinbugününü ve geleceğini ilgilendiren büyük projelerde halkın, ilgili kurumlarınve STK’ların katılımının sağlanması gerekirken, Belediye tarafından busüreçlerin tamamı göz ardı edilmiştir.

11.          İtirazımÇünür bölgesine otobüs terminali yapılmasına karşıdır. Diğer rekreasyonalanlarının yapılmasına herhangi bir itirazım yoktur. Çünkü bu bölgede gerçekihtiyaç yeni bir yaşam alanıdır. Asla otobüs terminali değil.

Umarım bu iptal davası, Isparta’mızın bugünü ve yarını adınaher yönüyle yanlış olan belediyenin bu girişimini durdurur. Isparta’mızınbugünü ve geleceği adına çok mühim olan yeni otogar inşasının da gerektiği gibive gereken ciddiyette kamuoyu tarafından tartışılarak akl-ı selime uygun birşekilde ve isabetli bir yere inşasına vesile olur. Saygılarımla."

DİĞER HABERLER