ISUBÜ’LÜ AKADEMİSYEN YENİ BİR ÇÖPÇÜ BALIĞI TÜRÜ TANIMLAMASI YAPTI

ISUBÜ’lü akademisyen yeni bir Çöpçü Balığı türü tanımlaması yaptı

17 Mayıs 2024 Cuma 15:19

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Serkan GÜÇLÜ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Davut TURAN ve Doç. Dr. Gökhan KALAYCI, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Sadi AKSU; Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki Çöpçü Balıklarının (Nemacheilidae) morfolojik-moleküler revizyonu konusunda yürüttükleri çalışmalar sonucunda; tip lokalitesi Havran Deresi (Balıkesir) olan, yeni bir balık türü tanımlamışlardır. 

Yeni tür ile ilgili makale; Berlin Doğa Tarihi Müzesi’nin desteklediği “Zoosystematics and Evolution" (Q1) dergisinde yayınlanmıştır. Araştırma ekibince tanımlanan tür; dünya balık faunasına büyük katkılar sunan İsviçreli Bilim İnsanı Dr. Maurice Kottelat'a ithafen,  "Oxynoemacheilus kottelati " olarak isimlendirilmiştir.

Yeni tanımlanan tür; az akıntılı, dar bir yatakta akan ve dip kısmı küçük çakıllardan oluşan küçük derelerde yaşamaktadır. Oxynoemacheilus kottelati türü, Kuzey Ege Denizi havzasındaki Havran ve Karınca derelerinde (Balıkesir) yayılış göstermektedir. Ülkemizde yeni tanımlanan O.kottelati türü ile birlikte, sayısı 49’a ulaşan çöpçü balıklarının, 37’si ülkemize endemik türlerdir. Tanımlanan tür; iklim değişikliğinin getirdiği kuraklık, bölgedeki yoğun tarımsal alanlar için pompalarla yapılan su alımı ve habitatlarından kum-çakıl çekiminin oluşturduğu tehtidlerden olumsuz yönde etkilenmektedir.

Yeni tür makalesine; https://zse.pensoft.net/article/119915/ linkinden ulaşılabilir.

Öğretim elemanımızı tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

DİĞER HABERLER